Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerkeer

Vakantie-uittocht: hinder door wateroverlast, maar vooral files in Zwitserland en Italië

Foto van een week geleden. Vandaag is het opnieuw prijs op de A7 in Frankrijk tussen Lyon en Orange.Beeld AFP

Het is vanochtend hier en daar al aanschuiven op de Europese snelwegen richting de populaire vakantiebestemmingen. Zo stond er omstreeks 8.35 uur al tot 2,5 uur file in Zwitserland, Italië en Oostenrijk. Bovendien brengt de wateroverlast in ons land, maar ook in Duitsland, Nederland en Zwitserland, extra hinder met zich mee op belangrijke vakantieassen. Dat meldt mobiliteitsclub VAB.

Het is vandaag weer een rode zaterdag op de Europese wegen. Voorlopig is er vooral druk verkeer in Zwitserland richting Italië en in Italië zelf, en in Oostenrijk richting Slovenië. In eigen land wordt vandaag druk verkeer verwacht op de wegen richting het zuiden omdat ook in Midden-Nederland de schoolvakantie start. 

In Duitsland zijn nog enkele wegen afgesloten in beide richtingen door de wateroverlast. Het gaat om de A1 ter hoogte van Leverkusen, de A44 bij Düsseldorf-Noord en de A61 ten zuidwesten van Keulen. Op de A3 Würzburg-Neurenberg staat een lange file, het is er 1 uur 35 minuten aanschuiven.

In Frankrijk is er vooral druk verkeer vanaf Luxemburg op de A7 Lyon-Orange en op de klassieke knelpunten. Je verliest er maximaal 50 minuten.

In Zwitserland staat  op de A2 Basel-Chiasso al de hele nacht file. Je moet er momenteel rekening houden met 2 uur 15 minuten vertraging. Ook op de A13 richting de San-Bernardinotunnel, de alternatieve route, moet je momenteel al 1 uur en 5 minuten aanschuiven.

In Italië staat er veel file op de route tussen Como en Firenze via de A9, A50 en de A1: in totaal verlies je er 1 uur 45 minuten.

In Oostenrijk richting Slovenië staat er momenteel 2 uur 30 minuten file voor de Karawankentunnel op de A11.