Twee maanden cel voor Erik Van der Paal voor organiseren lockdownfeestje

De politierechtbank van Antwerpen heeft projectontwikkelaar Erik Van der Paal schuldig bevonden aan het organiseren van een lockdownfeest. De man werd met zestien anderen betrapt in een restaurant in Antwerpen op een moment dat de horeca gesloten was door de coronapandemie. Van der Paal kreeg twee maanden cel en moet ook een boete van 1.200 euro betalen.

Lynn Dhaeyere
Bron: Belga

Het gezelschap werd op 3 december 2020 betrapt tijdens een feestje in restaurant Bitterpeeën in de IJzerlaan in Antwerpen. Op dat moment moest de horeca door de coronapandemie gesloten zijn. In totaal werden 17 mensen aangetroffen, Van der Paal gaf meteen aan de vaststellende agenten toe dat hij de organisatie van het gebeuren voor zijn rekening had genomen. Omdat de man al 35 keer door de politierechtbank werd veroordeeld, werd de maximumstraf van drie maanden en een boete van 4.000 euro tegen hem geëist. Ook tegen de zaakvoerder van het restaurant werd de maximumstraf geëist. Hij verklaarde uit geldnood enkele ruimtes te hebben verhuurd.

Van der Paal zegt dat het om een professionele ontmoeting ging en zou ook aan de agenten hebben gezegd dat hij Bart De Wever en de korpschef persoonlijk kende en ze binnenkort hun kepie aan de haak zouden mogen hangen. Dat laatste ontkenden zijn advocaten tijdens de behandeling van het dossier.

De andere aanwezigen verklaarden dat ze op verschillende werkvergaderingen aanwezig waren en niet wisten dat in andere ruimten in het gebouw nog mensen aanwezig waren.

De rechter hekelde de houding van de beklaagden, is geschokt door de lichtzinnigheid waarmee ze de coronamaatregelen naast zich neerleggen, en het gebrek aan gemeenschapszin dat beklaagden aan de dag leggen. “De privileges waarvoor ze slechts zeer schoorvoetend hun verantwoordelijkheid opnemen worden door de rechtbank als storend en onrechtvaardig beschouwd”, klinkt het. “De feiten getuigen van zeer egoïstisch en asociaal gedrag, waarbij ze hun eigen plezier boven dat van de gemeenschap plaatsen en een diep misprijzen vertonen voor mensen die de maatregelen wel naleven.”

De rechter sprak één vrouw vrij, twaalf beklaagden kregen een boete van 1.200 euro opgelegd.

Van der Paal en de eigenaar van het restaurant kregen samen met een derde beklaagde een effectieve celstraf van 2 maanden en 1.200 euro opgelegd, een laatste man werd veroordeeld tot 1 maand cel en 1.200 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen