Gemeenteraad Oostende toch terug digitaal na heisa over verplichting van CovidSafe voor fysieke gemeenteraad

De stad Oostende is terug gekeerd op hun beslissing om de gemeenteraad fysiek te laten doorgaan met een verplicht CovidSafe ticket voor iedereen. Afgelopen week nog had de veiligheidscel beslist dat enkel gemeenteraadsleden die negatief testen of volledig gevaccineerd zijn fysiek aanwezig mogen zijn op de gemeenteraad. Vlaams Belang in Oostende diende een klacht in tegen de maatregel, omdat het volgens hen een schending was van het medisch geheim van de gemeenteraadsleden. 

De stad Oostende komt terug op de eerdere beslissing om gemeenteraden terug fysiek te laten doorgaan met een verplicht CovidSafe ticket. Er was onenigheid ontstaan omdat de veiligheidscel van de stad Oostende beslist had om enkel gemeenteraadsleden fysiek toe te laten als ze een vaccinatiebewijs konden voorleggen of een recente negatieve coronatest. 

Afgelopen weekend stuurde de gemeenteraadsvoorzitter een brief naar de leden met uitleg over de nieuwe maatregel. "Wij willen zo onszelf en elkaar beschermen", vertelt waarnemend burgemeester van Oostende Kurt Claeys (Open VLD). "We hebben die maatregel ingevoerd zodat we met een gerust hart fysiek kunnen vergaderen met iedereen."

Maar omdat de maatregel veel reactie uitlokte, werd nu dus beslist dat de gemeenteraad toch terug digitaal zal doorgaan en dat alle gemeenteraadsleden, die online moeten volgen. 

Schending van medisch geheim

Vlaams Belang in Oostende zag de maatregel niet zitten en had er zelfs een klacht over ingediend. Volgens Patrick Deschuytter, de voorzitter van Vlaams Belang Oostende, was de maatregel een schending van de privacy en het medisch geheim. "We moeten onze medische gegevens publiekelijk delen met de andere gemeenteraadsleden. Dat schept een precedent om het medisch geheim te schenden. Wij hebben alle begrip voor de vaccinatie en de vaccinatiecampagne, maar dan moeten die dingen, zoals het CovidSafe ticket, wel binnen een wettelijk kader vallen." 

In de brief van de gemeenteraadvoorzitter staat ook dat de stad Oostende haar gemeenteraadsleden natuurlijk niet kan verplichten om zich te laten vaccineren.

Meest gelezen