Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuws

Oud-IOC-voorzitter Jacques Rogge (79) overleden

Oud-IOC-voorzitter Jacques Rogge.Beeld AFP

Jacques Rogge, oud-voorzitter het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is overleden. Hij is 79 jaar geworden. Het IOC maakte het nieuws ‘met een immense droefheid’ bekend.

De Belg was van 2001 tot 2013 voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, als opvolger van Juan Antonio Samaranch. In 2012 sloot hij met een overweldigende slotceremonie officieel de ‘twenty twelve Olympics’ af. Het was Rogges laatste grote publieke optreden: in 2013 zwaaide hij af na twaalf jaar aan het hoofd van het IOC. 

Hij blikte toen terug op zijn parcours. “Ik ben blij dat de zes Spelen onder mijn bewind goed verlopen zijn. Dat is en blijft onze corebusiness.”

Rogge heeft op zijn Spelen inderdaad geen grote moeilijkheden gekend. Of toch geen moeilijkheden van de orde van zijn voorgangers. Avery Brundage had te kampen met de aanslagen in München (1972) en met de discussie van amateursporters-profsporters. Lord Killanin met de boycot van de Afrikanen (1976) en de Amerikanen (1980), Juan Antonio Samaranch met de boycot van de Oostbloklanden en het omkoopschandaal van Salt Lake City. Voor problemen van die orde heeft Rogge nooit gestaan.

Voor de Spelen in Beijing stond Rogge onder grote druk om een standpunt in te nemen over mensenrechten, maar dat heeft hij nooit gedaan. “Het IOC is geen politieke organisatie", hield hij vol als slagzin.

Mister Clean

Rogge kreeg de bijnaam Mister Clean omwille van zijn harde aanpak van het dopinggebruik in de sport. Hij voerde grondige reorganisaties door bij het Olympisch Comité. Onder zijn bewind werd het aantal dopingcontroles op de Olympische Spelen ruim verdubbeld. “Elke atleet die betrapt wordt, is een zegen voor de sport”, vond Rogge.

De eerste Spelen die onder Rogges voorzitterschap plaatsvonden, waren de Olympische Winterspelen 2002 in Salt Lake City. In oktober 2009 werd hij herverkozen voor een tweede ambtstermijn, tot in 2013. Op 10 september 2013 kondigde hij in Buenos Aires zijn opvolger Thomas Bach aan. Na zijn IOC-voorzitterschap werd hij bij de Verenigde Naties Speciale Gezant voor jonge vluchtelingen en sport.

Rogge in 2013.Beeld Getty Images

Rogge was rugbyspeler en nam als zeiler zelf deel tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico, 1972 in München en 1976 in Montreal. Als zeiler werd hij eenmaal wereldkampioen en haalde tweemaal een tweede plaats, en werd zestien keer Belgisch kampioen. 

Hij was getrouwd met Anne, en laat een zoon, een dochter en twee kleinkinderen na. Rogge was een orthopedisch chirurg met een specialisatie in sportgeneeskunde.

IOC: ‘Onvermoeibaar tegen doping’

“Jacques hield in de eerste plaats van sport en van het omgaan met sporters - en hij bracht deze passie over op iedereen die hem kende. Zijn plezier in sport was aanstekelijk”, klinkt het bij zijn opvolger Thomas Bach, de negende IOC-voorzitter. “Hij was een volleerd voorzitter en hielp het IOC te moderniseren en te transformeren. Hij zal vooral herinnerd worden als voortrekker van sport voor de jeugd en als oprichter van de Jeugd Olympische Spelen. Hij was ook een fervent voorstander van schone sport en streed onvermoeibaar tegen de kwalijke gevolgen van doping.”

“Sinds we samen als IOC-leden werden gekozen, deelden we een prachtige vriendschapsband, en die bleef bestaan tot zijn laatste dagen, toen de hele olympische beweging en ik nog konden profiteren van zijn bijdrage, met name in het bestuur van de Olympische Stichting voor Cultuur en Erfgoed. De gehele olympische beweging zal diep rouwen om het verlies van een groot vriend en een gepassioneerde fan van de sport”, aldus Bach.

“Als teken van respect zal de olympische vlag vijf dagen lang halfstok worden gehesen in het Olympisch Huis, in het Olympisch Museum en in alle IOC- en BOIC-gebouwen, en het IOC nodigt alle Nationale Olympische Comités en Internationale Federaties uit om zich bij dit gebaar van herdenking en eerbetoon aan te sluiten”, klinkt het in een mededeling van het BOIC.