De Peperbus opent nog één keer de monumentale deuren voor het afscheid van Hugo Defillet (rechts). © Victoriano Moreno.

Hugo Defillet overleden: Borgerhoutenaar was stille kracht achter heropleving van Krugerpark

Borgerhout -

Thuis in Borgerhout, aan ‘zijn’ Krugerpark, is dinsdagavond Hugo Defillet (68) overleden. Hij was een van de grote draaischijven van het heropleven van het park en de omliggende Peperbuswijk. De Sint-Jan Evangelistkerk, beter bekend als de ‘Peperbus’, opent zaterdag uitzonderlijk nog één keer de deuren voor het afscheid van Defillet.

Patrick Vincent

Hugo Defillet, de oudste van vijf broers (hij had ook nog twee oudere zussen, red), was afkomstig uit Deurne, maar liep school in Borgerhout, waar hij kort na zijn huwelijk met Mick ook kwam wonen. Het was in een periode, kort na de fusie, dat het stadsbestuur Borgerhout intra muros aan zijn lot overliet en de buurt verloederde.

Vanaf de jaren 80 was Hugo Defillet een van de voortrekkers in allerlei comités en verenigingen die bij de verschillende overheden hamerden op aandacht en financiën voor de achtergestelde buurt. Zo kreeg de wijk aan het Krugerplein in het begin van de jaren 90 een gloednieuw park, een broodnodige groene long in een betonnen buurt. Hugo, die werkte in een technische school in Boom en met Mick naast hun twee eigen kinderen ook twee pleegkinderen opvoedde, stak vooral zelf de handen uit de mouwen om mensen bij elkaar te brengen via activiteiten van onder andere Burenkuren, Lentepoets en Muziek in de Wijk.

Marathonloper

Op vraag van de pastoor van de Sint-Jan Evangelistkerk bleef hij ervoor zorgen dat de ‘Peperbus’ ook na de stopzetting van de erediensten onderhouden bleef en was hij ook actief betrokken bij het zoeken naar een nieuwe bestemming. Zelf mee timmeren en sleuren was nooit een probleem. Hugo was niet alleen handig, maar ook sportief. Samen met zijn vier broers liep hij marathons in binnen- en buitenland.

In een pand in de Reuzenstraat richtte hij in 1997 met negen andere buurtbewoners het buurtcafé Apropoo op, dat lang zou uitgebaat worden door zijn zoon Jelger. Dat café heet nu Bar Léon en is 24 jaar later nog steeds een van de pleisterplaatsen van een buurt die, mede dankzij zijn inspanningen, niet alleen een fysieke, maar ook een mentale gedaantewisseling heeft ondergaan. Dit ooit verloederde deel van Borgerhout is vandaag erg gewild bij jonge gezinnen, de huizenprijzen zijn meer dan verdrievoudigd sinds het begin van het millennium.

Dat de wijk bruist heeft ze voor een groot deel aan het onvermoeibare werk van Hugo Defillet te danken. Hugo werd 68 en laat Mick, zijn vier kinderen en negen kleinkinderen na.

Zaterdag om 10u is er een afscheid in de Peperbus, die speciaal voor ‘Hug’ nog één keer de monumentale deuren opent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER