Weer een burgemeesterswissel, weer in West-Vlaanderen: "Je zou denken dat daar iets in het water zit, maar is toeval"

Na De Panne en Blankenberge zit er nu mogelijk een burgemeesterswissel aan te komen in Langemark-Poelkapelle. Het is de derde coalitiewissel bij een lokaal bestuur op korte tijd en opnieuw in West-Vlaanderen. Wat is er aan de hand?

Sinds kort is er een nieuw decreet in werking dat het makkelijker maakt om tijdens de legislatuur van meerderheid -en dus van burgemeester- te wisselen. Op korte tijd is dat al op drie plaatsen geprobeerd met wisselend succes.

In Blankenberge is burgemeester Daphné Dumery (N-VA) aan de kant geschoven en hetzelfde is geprobeerd met Bram Degrieck (het Plan B), de burgemeester van De Panne. Al blijft die uiteindelijk op zijn stoel zitten nadat zijn opvolgster uit de politiek is gestapt.

"Ik verwacht geen tsunami van wissels", zegt politicoloog Herwig Reynaert (UGent), gespecialiseerd in lokale besturen. "Er gaan er nog een aantal komen, omdat sommige partijen nu denken zelf de burgemeester te kunnen leveren en er soms ook politieke spelletjes worden gespeeld."

"De bevolking zit niet te wachten op gehakketak binnen het bestuur en politieke spelletjes", onderlijnt de politicoloog wel. "De vraag is of dat wel een goed idee is en of ze daarvoor de rekening niet gaan gepresenteerd krijgen bij de volgende verkiezingen in 2024. Het is dus zeker niet altijd aangewezen."

"Ik verwacht niet dat er nog veel wissels zullen volgen", legt Herwig Reynaert uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Op 300 Vlaamse gemeenten hebben we nu 3 voorbeelden. Het gaat om een heel beperkt aantal

Politicoloog Herwig Reynaert, UGent

Dreigt er door dat nieuw decreet dan chaos voor de lokale besturen? "Nee, de meeste lokale besturen zijn stabiel", benadrukt Reynaert. "Ik denk niet dat we de komende weken elke week ergens een nieuw bestuur gaan hebben. Het decreet is vooral bedoeld om geen volledige legislatuur te verliezen aan geruzie en problemen."

Het nieuwe decreet is uiteraard ook "nieuw", waardoor er mogelijk ook een hypercorrectie is nu. "Er zullen er natuurlijk wel nog volgen, daar maak ik me geen illusies over. We moeten niet verwachten dat er nog veel besturen gaan kantelen. Op 300 Vlaamse gemeenten hebben we nu 3 voorbeelden. Het gaat om een heel beperkt aantal."

Drie wissels, alle drie in West-Vlaanderen

Het gaat natuurlijk wel om drie voorbeelden in dezelfde provincie, in West-Vlaanderen. "Je zou denken dat daar iets in het water zit", zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) daar grappend over, "maar ik denk eigenlijk dat dit toeval is".

Hetzelfde zegt Reynaert, die zelf ook West-Vlaming is. "Het is puur toeval dat het opnieuw in West-Vlaanderen is." De politicoloog verwijst ook naar de recente discussies over nieuwe vrijwillige fusies tussen verschillende gemeenten. "Daar kwam West-Vlaanderen dan toevallig niet aan te pas", zegt Reynaert.

Je zou denken dat daar iets in het water zit, maar ik denk eigenlijk dat dit toeval is

Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur

In De Panne en in Blankenberge stond het volgens de politicoloog al langer vast dat er problemen zouden komen. "Er was al langer gerommel binnen het bestuur nog voor het decreet klaar was. Langemark-Poelkapelle volgt nu in dat rijtje, toevallig ook in West-Vlaanderen. Er gaan er ongetwijfeld nog besturen volgen in andere provincies."

Somers benadrukt voorts dat dit voorbeeld in Langemark-Poelkapelle net aantoont dat het nieuwe decreet goed werk levert. "Vroeger was er een moeilijke en lange procedure waardoor die vaak zelfs niet eens werd ingeroepen en er in de praktijk soms jarenlang niet meer bestuurd werd", legt hij uit. "Nu kan je van coalitie wisselen en ernstig voort werken."

Minister Somers vermoedt dat het toeval is dat het opnieuw in West-Vlaanderen gebeurt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen