32 extra busritten voor het buitengewoon onderwijs, oplossing voor leerlingen die nu meer dan 3 uur op de bus zitten

Er is een oplossing voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs die meer dan 3 uur met de bus onderweg zijn naar hun school. De Lijn heeft in overleg met de scholen een plan uitgewerkt waardoor er in heel Vlaanderen  32 extra busritten komen. Het plan moet zo snel als mogelijk ingaan. 

Het waren schrijnende toestanden bij het begin van het schooljaar. Leerlingen uit het buitengewoon onderwijs die niet op hun school geraakten omdat er geen bussen waren om hen te vervoeren. Of al heel vroeg ‘s ochtends moesten klaarstaan om dan toch nog te laat op school te komen.

Een heel aantal leerlingen die meer dan 3 uur op de bus zaten, dat gaat er uit

Vlaams minister van mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD)

De verontwaardiging over deze misstanden was groot. De Vlaamse regering vond 1,8 miljoen euro om de meest dringende problemen op te lossen. Met dat geld kon vervoersmaatschappij De Lijn aan de slag om een plan uit te werken en dat is er nu.

Er komen 32 extra busritten en er kan ook geschoven worden met andere ritten. Op die manier komt er een betere verdeling, legt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) uit. 

“Dat betekent dat sommige leerlingen misschien iets langer op de bus zitten, maar dat alleszins een heel aantal leerlingen die veel te lang op de bus zaten, die meer dan 3 uur op de bus zaten, dat dat er uitgaat”

Extra busritten in elke provincie

Er komen busritten bij in elke provincie. Concreet gaat het om 5 extra ritten in Limburg, 4 extra ritten in Antwerpen, 14 extra ritten in Oost-Vlaanderen, 6 extra ritten in West-Vlaanderen en 3 extra ritten in Vlaams-Brabant.

De nieuwe regeling moet zo snel als mogelijk ingaan, zegt de minister. De Lijn is daarover nu volop in overleg met de scholen en de autocarbedrijven. 

Structurele oplossing

Daarnaast werkt de minister ook aan een structurele oplossing voor dit probleem dat al lang aansleept. Een werkgroep met alle betrokken departementen en kabinetten zal op 1 oktober samenkomen. Dan zijn ook de cijfers over het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs bekend.

De minister wil ook de verbetervoorstellen bekijken die uit de proefprojecten in Roeselare, Leuven en Antwerpen zijn gekomen en die ook over heel Vlaanderen uitrollen. 

Meest gelezen