De herdenkingen leggen vooral de focus op de slachtoffers en de nabestaanden.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

New York herdenkt de 2.977 slachtoffers van de terreurgolf van 20 jaar geleden

In de Amerikaanse stad New York, op de plaats waar de WTC-torens stonden, is de officiƫle herdenking voor de duizenden slachtoffers van de terreurgolf van 11 september 2001 afgelopen. Ook aan het Pentagon nabij Washington en in een veld in de staat Pennsylvania werden de slachtoffers van toen herdacht.

Het was een sobere plechtigheid die om iets over half drie Belgische tijd begonnen is aan de indrukwekkende putten met watervallen op de plaats waar de twee WTC-torens prijkten tot 20 jaar geleden. De ceremonie begon toen politiemannen, brandweerlui en militairen een grote Amerikaanse vlag droegen en met het zingen van het Amerikaanse volkslied door een koor. (Lees verder onder de video).

"Er is bewust voor gekozen om alles heel sober te houden". Bekijk hieronder het live verslag van onze reporter Bjƶrn Soenens ter plekke in New York:

Videospeler inladen...

Urenlang hebben nabestaanden de namen voorgelezen van de 2.977 mensen die die dag zijn omgekomen in New York, Washington en Pennsylvania, soms vergezeld van een persoonlijke boodschap. Ook de namen van de zes doden van een eerdere bomaanslag op dezelfde plaats in 1993 werden genoemd. (Lees verder onder de foto).

Om 8.46 uur in de ochtend lokale tijd -het moment dat 20 jaar geleden het eerste gekaapte vliegtuig in het World Trade Center binnenvloog- werd een minuut stilte in acht genomen. Het voorlezen van de namen werd ook telkens voor een minuut stilte onderbroken op het ogenblik dat de andere WTC-toren werd getroffen, of dat de torens zijn ingestort en de ogenblikken dat andere vliegtuigen zijn neergestort op het Pentagon nabij Washington of in een veld nabij Shanksville in Pennsylvania. Er waren ook onderbrekingen voor muziek of een lied, onder meer door de zanger Bruce Springsteen. (Lees verder onder de foto).

Ex-president Barack Obama en president Joe Biden met hun "first ladies" Michelle Obama en Jill Biden.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Het zijn vooral de slachtoffers en hun familieleden die prominent aanwezig waren. Toppolitici zoals president Joe Biden en zijn voorgangers Barack Obama en Bill Clinton waren er ook, maar er werden geen politieke redevoeringen gehouden. Wel heeft president Biden gisteren een videoboodschap verspreid waarin hij herinnerde aan de eenheid in Amerika die er heerste na de aanslagen van 9/11. President Biden is overigens na enkele uren vertrokken, want hij wou vandaag ook nog de twee andere plaatsen van de terreurgolf bezoeken. (Lees verder onder de video).

Bekijk hieronder een reconstructie van 9/11 met de beklijvende beelden van die dag:

Videospeler inladen...

Naast New York waren er uiteraard ook herdenkingen op de andere plaatsen waar mensen zijn omgekomen. Dat was aan het Pentagon of Amerikaanse ministerie van Defensie in Virginia nabij Washington. Een grote Amerikaanse vlag hangt daar op de plek waar 20 jaar een geleden passagiersvliegtuig het gebouw binnendrong. Er vlak voor is een ander monument met vleugels dat herinnert aan die aanslag. Bij die aanslag zijn toen 184 mensen omgekomen.

Het is onze taak als militairen om de democratie te verdedigen

Minister van Defensie Lloyd Austin

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bedankte in een toespraak alle militairen die de voorbije decennia in Afghanistan gediend hebben. "Het is de taak van het leger om de democratie te verdedigen", zei hij. Austin verzekerde ook dat het Pentagon het hoofdkwartier van Defensie blijft, zoals het dat sinds de jaren 40 is. (Lees verder onder de foto).

De "Wall of Names" in Pennsylvania herinnert aan de inzittenden van het toestel dat daar neerstortte.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Er was ook een plechtigheid aan de "Muur van de Namen" nabij Shanksville in de staat Pennsylvania. Daar is een ander gekaapt vliegtuig indertijd neergestort nadat de passagiers in opstand waren gekomen tegen de terroristen. Die zouden van plan geweest zijn om het vliegtuig te laten neerstorten in het Capitool of op het Witte Huis in Washington.

Toenmalig president George W. Bush en huidig president Joe Biden waren bij die plechtigheid aanwezig. Bush herhaalde de oproep van Biden van gisteren om de eenheid in de VS te herstellen. Biden reisde daarna naar Shanksville en ten slotte naar het Pentagon om eer te betuigen aan de slachtoffers.

In Shanksville verdedigde Biden andermaal zijn beslissing om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan.

"Tribute in Light", twee lichtzuilen geven de plaats aan waar de WTC-torens stonden in New York.
Copyright NDZ/STAR MAX/IPx 2021

De "Twin Towers" van het World Trade Center waren ooit de hoogste gebouwen ter wereld en domineerden sinds de jaren 70 het financiƫle centrum van Manhattan in New York. Tal van grote banken en financiƫle instellingen waren hier gevestigd en terroristen beschouwden hen dan ook als het symbool van Amerika als leidende economische grootmacht.

In 1993 ontplofte al een zware bom onderaan een van de gebouwen. Er was toen schade en er vielen zes doden, maar de structuren hielden stand. Vlakbij is enkele jaren geleden een nieuw en hoger kantoorgebouw opgetrokken, One World Trade Center dat 541 meter hoog is ofwel 1776 voet, een verwijzing naar het jaar van de Amerikaanse onafhankelijkheid.

1990 AP

Meest gelezen