Het Turnhoutse gezin kreeg in Kontich 1.250 euro ter beschikking voor drie dagen. In normale omstandigheden beschikten ze vlak voor hun collectieve schuldbemiddeling over 63 euro. © VTM

Turnhouts gezin in ‘Steenrijk Straatarm’: “Fijn om even niet aan financiële problemen te moeten denken”

Turnhout -

Het gezin van Elke Lemmens en Rob Frans uit Turnhout heeft het niet breed. Zo was donderdag te zien in Steenrijk Straatarm op VTM2. “Ondertussen zijn we in collectieve schuldbemiddeling gegaan”, zegt mama Elke vier maanden na de opnames.

Tom Vets

In Steenrijk Straatarm wisselen een arm en een rijk gezin enkele dagen met elkaars huis en levens. Zo mocht het gezin Frans uit Turnhout een weekend verblijven in de kapitale villa van een nieuw samengesteld gezin in Kontich. Dat deed hen deugd.

“Rob zat al met loonbeslag en onderhoudsgelden voor zijn drie andere kinderen”, vertelt Elke. “Door gezondheidsproblemen was hij ook geruime tijd thuis. Zijn volledige loon werd in beslag genomen waardoor we afhankelijk werden van mijn inkomen als deeltijdse poetsvrouw. Ik ben bewust nooit fulltime gaan werken omdat ik anders te veel moest afgeven voor de opvang van de kinderen.”

Uiteraard was de situatie onhoudbaar. “We moesten vaak beslissen of we die maand de huur of de rekeningen betaalden. De huur moest zo snel mogelijk gebeuren terwijl bepaalde rekeningen nog wat konden blijven liggen. Maar zo stapelt zich dat op de duur ook op.”

Reclames uitpluizen

Elke nam een harde beslissing. “Ik stelde collectieve schuldbemiddeling voor: een advocaat beheert onze schulden. Elke week krijgen we 195 euro leefgeld. Ik reken uit wat we nodig hebben en pluis nauwkeurig alle reclames uit. Wat we aan het einde van de week over hebben, komt op de spaarrekening, zodat we later toch iets aan de kinderen kunnen geven. We zouden hen met Sinterklaas of Kerstmis graag een cadeau geven. Voorts krijgen we 25 euro per maand om te tanken. Dat is onvoldoende. Daarom werden we selectief in het gebruik van de auto. Als je in collectieve schuldenregeling gaat, spreken we over een periode van zeven jaar om hier uit te geraken. Al kan het sneller, als je beiden gaat werken en zuinig leeft.”

 © VTM 

De situatie is allerminst leuk. Vooral de oudste klaagt geregeld dat hij amper iets kan doen. “Gelukkig kunnen de jongens zich uitleven met voetballen. Dankzij de sponsoring van het andere gezin uit Steenrijk Straatarm, dat ons ook een magnetron bezorgde, hebben zij zich kunnen aansluiten bij een voetbalploeg. Ze kunnen ook op zondag naar de Chiro. Met dochter Femke gaan we op zondag de dieren voederen in het stadspark.”

In de uitzending was ook sprake van een onderzoek naar mogelijk autisme bij zoon Lars. “Dat kost 2.000 euro en het ziekenfonds komt niet tussenbeide, behalve voor de kosten van de kinderpsychiater. Drie dagen geleden had hij zijn eerste onderzoek en die uitslag is wellicht niet zo goed. Maar de definitieve resultaten kennen we pas later.”

Ten tijde van de tv-opnames verbleef het gezin in een OCMW woonst. “Maar daar zijn we gelukkig weg. We vonden een appartement in Turnhout dat voor onze normen ruim aanvoelt. We beschikken over 72 vierkante meter woonoppervlakte. In onze vorige woning konden we amper draaien of keren.”

Drempel

Mensen die arm zijn lopen daar niet mee te koop. Toch besloot het gezin mee te doen aan het programma. “Het was een drempel die we moesten nemen. Maar ik had al een veel grotere drempel genomen toen ik een tijdje geleden voor eten moest gaan schooien op de Facebook groep Zonder honger naar bed (een initiatief waardoor voedsel bij minderbedeelden terechtkomt, red.). Dat vond ik veel moeilijker. Daarnaast klonk het aanlokkelijk om eens een weekend van huis te zijn, in een mooie omgeving waar we niet constant werden geconfronteerd met onze problemen. Waar ik niet voortdurend ’nee’ moest zeggen tegen onze kinderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER