Pexels
Volledig scherm
© Pexels

1 op de 10 denkt hulp nodig te hebben voor psychische problemen, maar zoekt die niet

Momenteel is de tiendaagse van Geestelijke Gezondheid bezig, een initiatief dat aandacht vraagt voor het mentale welzijn van de bevolking. En dat is nodig, want volgens een nieuw onderzoek van UAntwerpen ervaren heel wat mensen met psychische noden drempels in het zoeken of verkrijgen van hulp. “Een vierde vermeldde de kostprijs als drempel en een tiende maakte zich zorgen om het taboe dat vaak gepaard gaat met psychische problemen.” 

5 reacties

  • Ruben Beylemans

    3 jaar geleden
    Een goede contactpersoon helpt ook.Ze moeten het maar niet zo duur zetten.Problemen zijn voor op te lossen en niemand is perfect.Iedereen maakt wel van die dingen mee.
  • Katia Mistianes

    3 jaar geleden
    Als geen enkele therapie in aanmerking komt, kun je 2 dingen doen: verder blijven ploeteren in dagelijkse angsten, of het boek Job eens lezen. Om troost te vinden. Maar ja, maak dàt de ganzen wijs, natuurlijk.
  • Hilde Peeters

    3 jaar geleden
    Je moet dat ook kunnen betalen Mensen krijgen operaties voor buik billen en borsten te verkleinen terug stoppen met roken wordt mee betaald maar deze problemen waar vele mensen mee zittenen dat zal nog erger worden betalen volle pot opeen paar uitzonderingen na.
  • Henri Demeer

    3 jaar geleden
    maanden wachttijd en dan onbetaalbaar .
  • Wesley

    3 jaar geleden
    Aan 60 euro per sessie. En wetende dat je wel enkele sessies nodig hebt? Tuurlijk niet… Waarom zijn er zoveel burn-outs en depressies..
  1. Mentale zorg wordt broodnodig, maar wachttijden zijn ellenlang: “Zelfs voor een suïcidale jongere is er nergens plaats”
    PREMIUM

    Mentale zorg wordt broodnodig, maar wachttij­den zijn ellenlang: “Zelfs voor een suïcidale jongere is er nergens plaats”

    Terwijl corona verder woedt, gaan steeds meer alarmsignalen af. Want het aantal Belgen met mentale problemen neemt toe, maar onze mentale zorg kan niet volgen. Dat kan het al een hele tijd niet: hulpbehoevende jongeren en volwassen kwamen al voor de pandemie op lange wachtlijsten terecht. Met het gevolg dat hun problemen verergeren of ze elders suboptimale hulp zoeken. “Zelfs voor een ernstig suïdale jongere is er nergens plaats. ‘Probeer volgende week nog eens’, krijgt dat gezin te horen.”
  2. Psycholoog over de voor- en nadelen van zelfhulpapps: “Een jaarabonnement kost amper 60 euro, minder dan één sessie bij een therapeut”
    PREMIUM

    Psycholoog over de voor- en nadelen van zelf­hulpapps: “Een jaarabonne­ment kost amper 60 euro, minder dan één sessie bij een therapeut”

    Anno 2021 komen mensen er vaker openlijk voor uit als ze zich niet goed in hun vel voelen.“Mensen durven meer hulp te zoeken dan vroeger en zijn daar ook open over”, stelt klinisch psycholoog Tom Van Daele. Het enige probleem: er zijn ellenlange wachttijden voor therapie en het prijskaartje is niet min. Dus schieten zelfhulpapplicaties als paddestoelen uit de grond. Sommige mensen lijken hiermee geholpen. Is het echt een goed alternatief, of is het toch oppassen geblazen? Psycholoog Tom Van Daele licht toe.