Van links naar rechts: Yaya, Minzhi, Xiaodan, Mark en Hexi. © SDB 

Gloednieuw postgraduaat aan UAntwerpen trekt Chinese studenten aan: “Ik sta versteld van Antwerpen”

Antwerpen -

Dit academiejaar lanceerde de Universiteit Antwerpen een nieuwe opleiding: het postgraduaat cultureel curatorschap China-EU. Met één jaar vertraging en een veelvoud aan coronamaatregelen kozen vijf Chinese studenten er toch voor om dit jaar in Antwerpen aan hun opleiding te beginnen.

Sonia De Bock

Het postgraduaat cultureel curatorschap China-EU richt zich voornamelijk op culturele bemiddeling tussen Aziatische en Europese tradities. De studenten leren cultuurhistorisch erfgoed als toolbox gebruiken om na te denken over hedendaagse sociale uitdagingen. Het eerste semester bestaat uit lezingen en workshops die focussen op kunst en culturele bemiddeling. In het tweede semester testen de Chinese studenten hun kennis en vaardigheden als curator door stage te lopen in musea en galerijen.

Het postgraduaat kon vorig jaar al studenten ontvangen, maar door de coronapandemie werd het een jaar uitgesteld. Ondanks de vertraging besloten elf studenten om hier aan de opleiding te beginnen, waaronder vijf uit China.

Diversiteit en Antwerpse mode-industrie

Wat trok de Chinese studenten aan om in Antwerpen te studeren? Yaya Lin (36) reisde vanuit de hoofdstad Peking naar Antwerpen en houdt voornamelijk van de architecturale diversiteit in het stadsbeeld. “Ik hou ervan om in de stad te wandelen en alle verschillende gebouwen te observeren. Antwerpen heeft zo veel cultureel erfgoed, maar ook moderne bouwwerken. Daar blijf ik versteld van staan.”

Mark Wong (25) en Xiaodan (27), beiden uit Suzhou nabij Shanghai, genieten van de culturele diversiteit in Antwerpen. “Ik stond versteld van de vele authentieke Aziatische restaurants die ik hier kon vinden. Dat had ik niet verwacht”, aldus Xiaodan. Mark daarentegen merkt op dat er verschillende culturen in het straatbeeld te zien zijn. “Ik ervaar dat er veel nationaliteiten aanwezig zijn in Antwerpen. Deze stad heeft zeker een diverse achtergrond en is overal zichtbaar.”

Minzhi en Yaya bezoeken een rommelmarkt in Antwerpen. 

Minzhi Zeng (25) daarentegen werd aangetrokken door de Antwerpse mode-industrie, meer bepaald door Dries Van Noten. “Ik ben al langs enkele etalages gelopen en vind de creaties die ik zie echt magnifiek. Ik wil zeker iets van zijn collectie kopen, maar ga wel wachten tot de solden.”

Belang van perspectief

Ten slotte is Ching Lin Pang, academisch directeur van het programma, tevreden dat ze eindelijk studenten mag ontvangen. “Voor Chinezen uit jongere generaties is Antwerpen een zeer creatieve stad. De stad spiegelt veel geschiedenis af en creëert een andere, nieuwe cultuurinvloed. Je kan Antwerpen vanuit een andere invalshoek bekijken, wat goed is voor Chinese studenten die voor het eerst naar hier komen. Perspectief is duidelijk zeer belangrijk. Ik probeer de studenten aan verschillende visies bloot te stellen door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan een kunstgalerij. Vanaf het tweede semester kunnen enkele Chinese studenten in Antwerpse musea of galerijen stage lopen om nog meer te weten te komen over cultureel erfgoed.”

De studenten op bezoek bij Walden Art Stories Gallery in Antwerpen. ©   CLP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER