Geslaagde gok op energietransitie: hedgefondsen slaan massaal uraniumaandelen in

Na jaren van stagnerende prijzen heeft een prijsstijging van 37 procent voor uranium de nucleaire sector geholpen om opnieuw investeerders aan te trekken. Dat bericht de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

Waarom is dit belangrijk?

Dit jaar is de prijs van nucleaire brandstof uranium gestegen tot het hoogste niveau sinds 2012. De Canadese vermogensbeheerder Sprott was de katalysator van de koersbeweging, door z’n aanzienlijke aankopen van fysieke voorraden van het metaal. Maar beleggers zeggen dat de bredere energietransitie de sleutelrol van kernenergie benadrukt - een koolstofarme bron van basislastvermogen, d.i. het vermogen of de energiehoeveelheid die een bedrijf verbruikt als het klaar staat voor productie (als er nog net geen productie is).

Fondsen zoals Ben Melkmans New Yorkse Light Sky Macro, Anchorage Capital en Tribeca Investment Partners zijn positief over de vooruitzichten voor de grondstof, aldus FT. Dat komt omdat een wereldwijde energieschaarste de rol van kernenergie in een overgang van fossiele brandstoffen beklemtoont.

De prijs van ruwe uranium, ook bekend als yellowcake, steeg vorige maand tot het hoogste niveau sinds 2012: 50 dollar per pond. De prijsbeweging heeft voor het eerst sinds voor de financiële crisis nieuwe investeerders naar de markt gelokt, toen aankopen door beleggers de prijs van 20 dollar per pond naar een recordhoogte van 136 dollar per pond in juni 2007 stuwden.

“We hebben lang geduldig gewacht tot er iets zou gebeuren”, zegt Ben Cleary van Tribeca Investment Partners in Singapore, wiens fonds dit jaar 345 procent na aftrek van kosten is gestegen. “Het is duidelijk dat er weer speculatief geld in de sector is gestoken, want in september waren er enorme koersbewegingen.”

Fysiek uranium kopen en opslaan

De aanjager van de hausse, Sprott’s Physical Uranium Trust, is een van de weinige fondsen die fysiek uranium koopt en opslaat. De meeste fondsen hebben blootstelling toegevoegd via mijnaandelen, die dit jaar met 58 procent zijn gestegen, volgens de Global X Uranium ETF.

De snelle stijging van de aardgas- en steenkoolprijzen tot nieuwe hoogten deze maand heeft de energiecrisis in Europa en China verergerd, en heeft “uranium terug in de schijnwerpers geplaatst”, meent Rob Crayfourd van CQS New City Investment Managers.

“De politieke gevolgen van deze energiecrisis zullen zijn dat er in het Westen een grotere bereidheid zal zijn om de levensduur van de bestaande reactorvloot te verlengen”, werpt hij op. “Het heeft regeringen gewezen op de voordelen van een zekere energievoorziening door de nucleaire vloot. We verwachten dat dit de prijzen zal ondersteunen.” 

Krap aanbod door corona

Light Sky-oprichter Melkman, die eerder een partner was bij hedgefonds Brevan Howard, heeft dit jaar meer dan 5 procent gewonnen, zegt een bron die de cijfers heeft gezien aan FT.

“Light Sky Macro ziet een onmiddellijke en aanzienlijke opportuniteit in de uraniumsector (waardoor de sector iets is waar we het meest in overtuigd zijn voor 2021, red.)”, schreef hij in een nota aan klanten eerder dit jaar.

Een afname van de voorraden tijdens de coronapandemie heeft het al krappe aanbod beperkt. En de vraag zal naar verwachting de komende decennia toenemen, stipte Melkman, die sinds 2018 in de sector belegt, aan.

“De groeiende focus op ‘groene energie’ op politiek niveau en de groeiende vraag naar (duurzame) activa onder investeerders zou van uranium een van de meest asymmetrische trades voor de komende jaren moeten maken”, schreef hij nog. Dat betekent dat de mogelijkheid van potentiële winsten veel zwaarder weegt dan het risico op verliezen.

Huidige cyclus beter dan de vorige

Ook Sean Benson, oprichter van het in Londen gevestigde Tees River, profiteert van de uraniumhausse. Zijn fonds, dat aandelen koopt in uraniummijnprojecten, is dit jaar met 115 procent gestegen.

In een brief aan beleggers stelt Benson dat een tekort aan aanbod ten opzichte van de vraag en een “zeer ondersteunende” klimaatveranderingsagenda betekenen dat “de huidige uraniumcyclus beter is dan de vorige voor elke fundamentele maatstaf”. Zijn fonds Critical Resources, dat ongeveer een derde van zijn vermogen in uranium belegt, is dit jaar met 44 procent gestegen.

(am)

Meer