OVERZICHT. Hier zijn er gemiddeld tien meldingen van gauwdiefstallen per week

© atb

De Leuvense politie registreerde vorig jaar gemiddeld tien gauwdiefstallen per week. Twee derde van de meldingen gebeurden in de winkel-en horecazone tussen het Martelarenplein en de Oude Markt.

Alain Trappeniers

De Leuvense politie registreerde vorig jaar 530 feiten van zakkenrollerij. In vergelijking met een jaar eerder is dat een lichte daling met negen feiten of 1,7 procent. “Gemiddeld werden er vorig jaar in Leuven maandelijks 44 feiten aangegeven”, zegt commissaris Marc Vranckx. “Met pieken in juli (66 meldingen) en december (81 aangiftes), toen er heel wat zakkenrollers op pad waren in de winkelstraten en op drukke pleinen.”

In ongeveer twee derde van de vaststellingen sloegen de gauwdieven toe op de commerciële as van de stad: het Martelarenplein (48 feiten), de Diestsestraat (49 feiten), Bondgenotenlaan (63 feiten) en de Oude Markt (109 feiten).

“Dat klopt, in 62 procent van de gevallen gebeurden de feiten in dat gedeelte van de stad, vooral donderdagnacht en op weekenddagen- en nachten. Vorig jaar stelden we op de Oude Markt wel een daling vast van het aantal feiten, maar was er daarentegen een stijging op het Martelarenplein, de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan”, zegt Vranckx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen