Pieter Devos. ©  BELGAIMAGE

Vlaamse topruiter en zakenman in de clinch over peperdure embryo’s van het beste paard ter wereld

Zes embryo’s van mogelijk het beste en duurste springpaard ter wereld zijn in Nederland in beslag genomen. Dat gebeurde op vraag van de beloftevolle Vlaamse paardenfokkerij Mares of Macha, waar olympisch topruiter Pieter Devos mee de teugels vasthoudt.

Werner Rommers

De in beslag genomen embryo’s komen voort uit de eicellen van de voormalige internationale springmerrie Oak Grove’s Heartfelt en de zaadcellen van Chacco-Blue, een paard dat in 2019 tot beste hengst van de wereld is uitgeroepen. Een combinatie van die genen zou volgens kenners zo goed als zeker een toppaard moeten opleveren, en dat zorgt ervoor dat de embryo’s vele tienduizenden euro’s waard zijn. Een gegeerd goed dus, waar nu stevig slag om wordt geleverd. Met aan de ene kant de nog jonge Vlaamse paardenfokkerij Mares of Macha, en aan de andere kant de Amerikaans-Libanese zakenman Munir Awaydah.

Munir Uwaydah. 

Wie is eigenaar?

Mares of Macha wordt binnen het paardenwereldje gezien als een veelbelovende paardenfokkerij, met in het zadel onder anderen topruiter Pieter Devos (34), die afgelopen zomer nog op de valreep naar Tokio mocht en daar olympisch brons veroverde. Het jonge bedrijf mikt op het fokken van springpaarden op wereldniveau, waarbij het eicellen van uitzonderlijke merries via de allernieuwste technieken laat bevruchten met zaadcellen van de beste dekhengsten ter wereld, waarna er een embryo wordt opgekweekt.

Maar dat was blijkbaar buiten Munir Uwaydah gerekend, een schimmig figuur in de internationale wereld van de paardensport. Pieter Devos wilde gisteren zelf geen commentaar kwijt, maar de rechtszaak die deze week in Nederland loopt, draait om de vraag wie de rechtmatige eigenaar is van de merrie Oak Grove’s Heartfelt. En dan vooral van haar eicellen.

Devos en zijn collega’s bij Mares of Macha werden zo’n jaar geleden – na betaling van een erg fors bedrag – voor de helft eigenaar van die uitzonderlijke topmerrie. De stoeterij van Uwaydah behield de andere 50 procent. De afspraak tussen beide eigenaars was dat enkel Mares of Macha met eicellen van het paard embryo’s mocht ontwikkelen.

“De afspraak was bovendien dat de merrie in de stallen van Mares of Macha zou worden ondergebracht”, zegt een ingewijde. “Maar de Vlamingen kregen het paard nooit te zien.” Daar werd eerder al een rechtszaak voor op gang getrokken.

Pieter Devos. ©  Dirk Vertommen

Achter de rug

Maar in tussentijd kwamen Devos en co. ook te weten dat er in Nederland – achter hun rug – door een vermoedelijke stroman van Uwaydah paardenembryo’s op de markt werden gebracht met de eicellen van Oak Grove’s Heartfelt. Op vraag van het Vlaamse bedrijf zijn die nu door de Nederlands justitie in beslag genomen. In afwachting van een uitspraak steken de embryo’s in een gespecialiseerde vriesinstallatie van de paardenkliniek van de universiteit Utrecht.

Uwaydah – die onder meer jarenlang samenwerkte met de erg succesvolle Zweedse olympische ruiter Rolf-Göran Bengtsson – was al niet onbesproken, maar in de Vlaamse paardensportwereld trekken ze toch grote ogen bij wat er de voorbije maanden over hem naar boven kwam. Zo blijkt de orthopedisch chirurg door het Amerikaanse gerecht gezocht te worden voor grootschalige fraude met geld van de ziekteverzekering ten belope van zo’n 130 miljoen euro. De man zou intussen ondergedoken leven in Dubai.

In de omgeving van de Vlaamse paardenfokkerij van onder anderen Pieter Devos hopen ze dat de rechtszaak rond de inbeslaggenomen embryo’s de toekomst van het jonge bedrijf niet te erg hypothekeert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer