© AFP

IOC-voorzitter verdedigt aanpak Rusland: “Vermoeden van onschuld”

De aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wordt overschaduwd door het grootschalige dopingschandaal in de Russische sport. Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), vindt dat zijn organisatie de crisis naar beste vermogen aanpakt. Dat vertelde de Duitser zondag tijdens een persconferentie.

Het Wereldantidopingagentschap WADA legde vorige week in het zogenaamde McLaren-rapport een staatsgestuurd Russisch dopingnetwerk bloot. Ondanks de schokkende onthullingen besloot het IOC het advies om Rusland collectief van de Spelen uit te sluiten, niet op te volgen. In plaats daarvan is het aan de verschillende internationale sportbonden om te beslissen of een Russisch atleet startrecht verdient in Rio. Sporters met een dopingverleden zijn sowieso niet welkom. Daarnaast moet een onafhankelijke driekoppige jury zich nog individueel over elke atleet buigen.

“Ik hoop dat iedereen beseft in welke moeilijke situatie we verzeild zijn. We doen onze uiterste best om atleten te beschermen die zuiver zijn”, stelde IOC-voorzitter Bach. “Ons actieplan impliceert dat geen enkele Russische atleet aan de Spelen kan deelnemen zonder te voldoen aan een aantal criteria. Het draait het principe van het vermoeden van onschuld om, een principe waar elke mens in principe recht op heeft, en legt de lat (om deel te mogen nemen, red) heel erg hoog. Je kan niemand de mogelijkheid ontzeggen om zijn onschuld te bewijzen.”

De Duitser benadrukte verder dat het IOC grote inspanningen levert in de strijd tegen dopinggebruik. “Wij hebben een doelgericht testprogramma op poten gezet waarvoor 2.200 atleten werden geselecteerd op basis van eerdere controles. Daarnaast tekenden wij een erg omvattend programma voor heranalyses van stalen van Peking en Londen uit. In dat kader werden 1.200 testen uitgevoerd. Vandaag zijn er daarvan 98 positief. In Rio voeren we 4.500 urinetesten en 10.000 antibloeddopingtesten uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer