De GyroCatcher, links vooraan in beeld, staat momenteel op het dak van het Belgische paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai ©  rr

Onderzoekers UAntwerpen ontwikkelen innovatief apparaat om recyclage van zeldzame metalen te vergemakkelijken

Antwerpen -

Onderzoekers van IDLab, een onderzoeksgroep aan de UAntwerpen, hebben de GyroCatcher ontwikkeld. Het toestel scant voorwerpen en zegt meteen tot welke nieuwe producten ze verwerkt kunnen worden. “We willen mensen bewustmaken van de kostbare grondstoffen die in elektronische apparaten gebruikt worden”, zegt onderzoeker Christiaan Leysen (UAntwerpen).

Jan Stassijns

Op dit moment staat de GyroCatcher op het dak van het Belgische paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai. Maar binnenkort zal het toestel wellicht ook gebruikt kunnen worden in recyclagebedrijven. Het project zit nog in de onderzoeksfase, al zijn de resultaten veelbelovend.

De GyroCatcher is ontwikkeld door onderzoekers van IDLab, een imec onderzoeksgroep aan de UAntwerpen. Het hoogtechnologische apparaat scant voorwerpen en zegt meteen welke kostbare materialen ze bevatten en tot welke nieuwe producten ze verwerkt kunnen worden. “Veel van de elektronische toestellen die we dagelijks gebruiken bevatten metalen die steeds zeldzamer worden”, zegt onderzoeker Christiaan Leysen (UAntwerpen). “In de chips van onze smartphones zit bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid goud. Maar ook in onze laptops, tablets, smartwatches,... zitten kostbare grondstoffen, zoals kobalt. Die grondstoffen worden steeds schaarser. Men spreekt al lange tijd over het feit dat de olievoorraad op termijn uitgeput zal geraken, maar deze zeldzame metalen zullen veel sneller ‘op’ zijn. Daarom is het van groot belang dat elektrische toestellen gerecycleerd worden.”

De GyroCatcher kan daar een belangrijke rol in spelen voor recyclage bedrijven, al willen de onderzoekers mensen ook bewustmaken van de verschillende grondstoffen die in elektronische apparaten worden gebruikt. “Ze kunnen perfect gerecycleerd worden als het voorwerp in kwestie niet zomaar wordt weggegooid”, zegt Leysen. “Dat laatste gebeurt helaas nog veel te vaak. Met de GyroCatcher hopen we op een zeer toegankelijke manier een heldere boodschap uit te dragen. Alleen als iedereen een steentje bijdraagt, kunnen we dromen van een duurzamere toekomst.”

Nog tot einde maart 2022 staat de GyroCatcher naast de Gyratom, een kunstwerk van Alessandro Tardioli. Met gerecycleerde panelen van het Atomium maakte hij een futuristische helikopter, geïnspireerd door de beroemde Gyronef uit Suske & Wiske ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER