2018 Kyodo News

"Extreem onmenselijk": Japanse terdoodveroordeelden klagen aan dat ze pas enkele uren voor executie verwittigd worden

Twee terdoodveroordeelde gevangenen in Japan zetten gerechtelijke stappen omdat ze pas enkele uren voor hun executie op de hoogte worden gebracht. In Japan is dat al jaren de gewoonte. Hun advocaat noemt de praktijk "extreem onmenselijk". De gevangenen eisen 22 miljoen yen, of 167.000 euro, als schadevergoeding. 

In Japan is het de gewoonte om terdoodveroordeelde gevangenen pas enkele uren op voorhand te verwittigen van hun executie. "De overheid in Japan doet dit om te voorkomen dat de gevangenen lange tijd moeten lijden", meldt de advocaat van de twee gevangenen aan Reuters. "Maar dat is geen goede reden, in het buitenland krijgen gevangenen de tijd om na te denken over het einde van hun leven en zich daar mentaal op voor te bereiden."

Ze leven elke dag in angst dat het hun laatste dag zal zijn

Advocaat van de twee gevangenen

"Terdoodveroordeelde gevangenen leven elke dag in angst dat die dag hun laatste zal zijn", legt de advocaat uit aan de BBC. "Het is extreem onmenselijk."

Te weinig tijd om bezwaar aan te tekenen

De twee gevangenen die gisteren een rechtszaak hebben opgestart bij de districtsrechtbank in de Japanse stad Osaka, argumenteren ook dat de korte termijn hen niet de tijd geeft om bezwaar aan te tekenen tegen de executie. 

Mensenrechtenorganisaties bekritiseren deze praktijk al langer, meldt de BBC, en zeggen dat het de geestelijke gezondheid van de gevangenen aantast. Het is vermoedelijk wel de eerste keer dat er gerechtelijke stappen worden gezet.

Er zijn meer dan 100 terdoodveroordeelden in Japan, maar er is al bijna twee jaar niemand meer geëxecuteerd. De doodstraf wordt in het land uitgevoerd door ophanging.

Meest gelezen