© Jozef Croughs

BFV verliest Kanzi maar krijgt nieuw appelras Kizuri

De Belgische Fruitveiling telt een nieuwe telg in haar rangen namelijk de Kizuri appel. Deze variëteit is een waardige opvolger voor de pas verloren licentie voor de verkoop van de Kanzi. Deze nieuwe variëteit, die ook in clubverband ontwikkeld, geteeld en verkocht wordt, is een internationale samenwerking met Melinda (Italië) waar meer dan 1 miljoen bomen geplant wordt, In Duitsland vormt het bedrijf Krings de partner en alzo de ingangspoort naar de Duitse markt, in de Benelux wordt dit ontwikkeld door BFV en fruitveiling Zuid-Limburg te Margraeten (NL).

Jozef Croughs

BFV Directeur Filip Lowette is ervan overtuigt dat de Kizuri een waardige vervanger voor de Jonagold kan worden maar dan met nieuwe exportmogelijkheden naar o.a. Duitsland en andere wereldmarkten. Kizuri is een blij-rode appel, erg geapprecieerd voor zijn zoete, aromatische smaak en werd ontwikkeld bij Better3fruit in Rillaar.

B.F.V. is al een 10-tal jaren bezig met de ontwikkeling van een aantal markttechnisch sterke clubrassen. “Onze oudste clubrassen zijn Belgica, Sweet Sensation en Redlove en sinds kort de Jolyred. Die laatste variëteit is een stevig exportproduct waarvan ondertussen al meer dan 400.000 bomen geplant zijn. Deze appels gaan volop richting India, Hong Kong en Noord-Afrika en vinden stilaan ook hun weg op de Belgische markt, “besluit Lowette.

Dat European Fruit Co-operation (EFC), licentiehouder van Kanzi en vroegere vennoot van Veiling Haspengouw niet kiest voor de BFV na de stopzetting van haar activiteiten heeft volgens Lowette te maken met de gevoerde strategie van de BFV. “De Belgische Fruitveiling ontwikkelde de afgelopen jaren een eigen koers in samenwerking met enkele strategisch gekozen partners. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen en heeft van de B.F.V. de absolute Europese marktleider van de conference peer gemaakt. Diverse afwegingen waarbij zeker de bovenstaande marktontwikkeling van B.F.V. zal rol gespeeld hebben in hun finale beslissing waar wij dan ook alle respect voor hebben,” besluit Lowette.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer