Direct naar artikelinhoud
NieuwsInternet

Ruim derde wereldbevolking zat nog nooit op internet

Ruim derde wereldbevolking zat nog nooit op internet
Beeld AP

Bijna 3 miljard mensen, of 37 procent van de wereldbevolking, zijn nog nooit online geweest. Dat blijkt uit een studie van de Verenigde Naties (VN). ‘In armere landen is de toegang tot het internet voor velen nog onbetaalbaar.’

Het VN-agentschap International Telecommunication Union (ITU) schat dat 96 procent van de 2,9 miljard mensen die geen toegang tot het web hebben, in ontwikkelingslanden wonen. Daar is internettoegang immers nog vaak onbetaalbaar, aldus de onderzoekers.

“De ITU zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de bouwstenen worden gelegd om de resterende 2,9 miljard mensen met elkaar te verbinden. We zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft”, verzekert Houlin Zhao, secretaris-generaal van de ITU.

Sterkste stijging in een decennium

Tegelijkertijd zou het aantal mensen dat voor het eerst gesurft heeft, gestegen zijn van 4,1 miljard in 2019 tot 4,9 miljard dit jaar. “Die sterke stijging suggereert dat de maatregelen die tijdens de pandemie zijn genomen - zoals wereldwijde lockdowns in combinatie met de behoefte om toegang te hebben tot nieuws en online bankieren - hebben bijgedragen aan de opstoot in connectiviteit”, aldus de ITU.

Lees ook:

- ‘Gelukkig heeft mijn huisarts mijn vaccinatiebewijs geprint’: vier op de tien Belgen zijn digitaal beperkt

- Leven zonder smartphone in tijden van corona: ‘Ik vrees dat het niet lang meer zal duren’

- Belgische MIT-professor Pattie Maes: ‘Eigenlijk haat ik computers’

Tijdens het eerste jaar van de coronacrisis kende de wereldwijde onlinepopulatie een groei met meer dan 10 procent. “Dat was veruit de sterkste jaarlijkse stijging in een decennium”, klinkt het.

Sporadisch gebruik

Ondanks die sterke stijging van het aantal internetgebruikers zijn er volgens het VN-agentschap ook nog vele honderden miljoenen die slechts sporadisch op het internet surfen. “Vaak moeten gebruikers toestellen delen met andere mensen of hebben ze nog te maken met trage verbindingssnelheden”, verklaren de onderzoekers.

Jongeren, mannen en stadsbewoners maken volgens het rapport vaker gebruik van het internet dan ouderen, vrouwen en mensen die op het platteland wonen. Ook blijven armoede, analfabetisme, beperkte toegang tot elektriciteit en een gebrek aan digitale vaardigheden anno 2021 een probleem voor de ‘digitaal uitgeslotenen’, volgens de ITU.