Radio 2

Strandjutter vindt oorlogsbom in Blankenberge op kerstavond: "Obus lag gewoon in het zicht op het strand"

In Blankenberge heeft strandjutter Mike De Baere een obus gevonden, die vermoedelijk dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor had hij niet eens zijn metaaldetector nodig, want de oorlogsbom lag gewoon in het zicht op de hoogwaterlijn van het strand. Omdat het de namiddag was voor kerstavond kon ontmijningsdienst DOVO niet onmiddellijk ter plaatse komen. De politie zette de site rond de obus af tot hij later werd opgepikt. 

Strandjutter Mike De Baere deed een speciale ontdekking in Blankenberge. Tijdens het wandelen met zijn metaaldetector zag hij plots een obus uit het zand steken. "Ik wandelde op het strand naar een plek waar ik wilde gaan zoeken en zag het ding gewoon liggen aan het zandoppervlak bij de hoogwaterlijn. Ik heb mijn metaaldetector niet eens nodig gehad."

De kleinste projectielen zijn de smerigste omdat ze sneller roesten en makkelijker kunnen afgaan
Mike De Baere, strandjutter Blankenberge

"Op zich was hij niet zo groot, zo'n 30 à 40 centimeter met een koperen punt, maar soms zijn de kleinste projectielen de smerigste, omdat ze sneller roesten en makkelijker kunnen afgaan. Een groot projectiel is uit steviger materiaal gebouwd, maar hoe dan ook moet je daar afblijven. Ik heb in al mijn tijd nog maar 3 obussen gevonden. Actieve munitie blijft toch iets dat je liever niet vindt", lacht strandjutter De Baere. 

Hij verwittigde de lokale politie, die op hun beurt ontmijningsdienst DOVO op de hoogte brachten. Maar omdat de obus gevonden werd vlak voor kerstavond kon DOVO niet onmiddellijk ter plaatse komen. "Daarom heeft de politie een site rond de obus afgezet. DOVO kon dan later de obus komen halen om gecontroleerd te laten ontploffen", vertelt Philip Denoyette van de lokale politie Blankenberge. "9 op de 10 keer gebeurt er niets, maar je weet toch maar nooit", vult Mike nog aan.

Een obus komt wel vaker boven water

Het is bekend dat er nog heel wat obussen uit beide Wereldoorlogen in de Noordzee liggen. Het Agentschap Maritieme dienstverlening probeert die zo goed mogelijk op te ruimen. Maar door de getijen of na stormen kunnen er nog altijd aanspoelen op het strand. En deze keer ging het om een obus van de categorie B, die vermoedelijk dateert uit de Eerste Wereldoorlog. 

Meest gelezen