Radio 2

Frontex controleert even niet meer op transmigranten aan de Belgische kust

Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex heeft de vluchten boven de Belgische kust voorlopig opgeschort. Een militair vliegtuig van de Deense luchtmacht speurde sinds vorige maand naar mensen die van onze kust de oversteek naar Engeland proberen te maken, maar dat toestel is nu terug naar Denemarken voor onderhoud. Een recordaantal mensen bereikte vorig jaar de Engelse kust.

Het Deense vliegtuig waarmee Frontex de Belgische kust controleerde op transmigratie vliegt al enkele dagen niet meer door ons luchtruim. Het keerde terug naar Denemarken voor onderhoud. De Franse douane neemt de taken momenteel over, maar die beperkt zich tot de kustlijn van onze zuiderburen omdat ze wachten op toestemmingen. Binnenkort zou ook Nederland helpen, tot het Deense vliegtuig terug is. 

3 keer zoveel oversteken als in 2020

Al geruime tijd proberen mensen vanaf de Noord-Franse en de Belgische kust in rubberbootjes naar Engeland te varen. Vorig jaar zijn daar volgens Britse cijfers 28.395 mensen in geslaagd, een recordaantal. Dat zijn er drie keer zoveel als in 2020. De oversteek met zulke bootjes is door de sterke stroming, de koude temperaturen en het vele verkeer op het Kanaal een gevaarlijke onderneming. Dat werd nog eens pijnlijk duidelijk toen eind november 27 mensen om het leven kwamen bij zo'n overtocht. 

Patrouille tussen Calais en Zeebrugge

Na dat drama werd Frontex ingeschakeld, het Europees Agentschap dat instaat voor de bewaking van de buitengrenzen. Sinds midden december lieten zij een Deens militair vliegtuig patrouilleren tussen Calais en Zeebrugge, de strook van waar de meeste bootjes vertrekken. 

De warmtecamera's op het vliegtuig scannen het strand en het water, op zoek naar mensen die de oversteek willen maken. Wanneer het vliegtuig mensen detecteerde, werden politiepatrouilles op de grond verwittigd. Vanop de grond is het immers bijzonder moeilijk om hen op te sporen. De grondteams konden dan proberen de mensen tegen te houden.

Meest gelezen