Vier jaar met uitstel voor student die medeleerlinge verkrachtte en met schaar en glas bewerkte

Een student die zeven jaar geleden in het KTA van Wemmel een medeleerlinge verkrachtte en haar daarna met een schaar en glasscherven bewerkte, is vrijdag veroordeeld tot 4 jaar met uitstel. Die milde straf kreeg hij omdat volgens de rechter de redelijke termijn overschreden was.

tg

We gaan een sigaretje roken”, zeiden S.R. (toen17) en de toen 14-jarige medeleerlinge L.S. na hun partijtje tennis in de zomer van 2009. Het KTA Wemmel, waar leerlingen zowel extern als intern school lopen, verbiedt roken op school, maar de twee kenden wel een ‘schuilplaats’ op de campus.

In de sport- en voedingsschool waren maar zes van de vijftig internen aanwezig. De anderen waren mee op de georganiseerde uitstap naar Planckendael of gingen op woensdagnamiddag naar huis.

Vanaf dan ging het heel snel. Amper een goed kwartier later klampte de 14-jarige L.S. een begeleider in aan. Het meisje was totaal in paniek en bloedde hevig. Terwijl de hulpdiensten werden verwittigd, kwam nog een tweede drama aan het licht. Een andere leerling was uit het raam van zijn kamer op de tweede verdieping gevallen.

Achteraf bleek dat het om S.R. ging, en dat hij wel degelijk gesprongen was. De 17-jarige uit Sint-Genesius-Rode had in zijn kamer een briefje achtergelaten met daarop zijn excuses over wat net voordien was gebeurd.

Uit handen gegeven

Hij had L.S. in het lokaal van de jeugdwerking, dat op de campus ligt, verkracht omdat ze had geweigerd om seks te hebben met hem. Daarna had hij geprobeerd haar te wurgen. Toen dat niet lukte, is hij haar met een gebroken flesje en een schaar te lijf gegaan. Dat bekende hij achteraf aan de politie.

Zowel de jeugdrechtbank als de jeugdkamer van het Brusselse hof van beroep besloten de jonge dader uit handen te geven zodat hij als volwassene kon terechtstaan. Volgens de rechters van de jeugdrechtbank en het hof van beroep ging de jonge dader bij de feiten zeer gewelddadig en gruwelijk te werk en bleek uit de psychiatrische en psychologische rapporten dat hij nadien weinig empathie toonde tegenover het slachtoffer.

Redelijke termijn overschreden

Maar pas eind 2016 kwam het dossier voor de rechtbank. Daar beweerde S.R. dat het slachtoffer akkoord ging om seks met hem te hebben. Pas nadien begon ze hysterisch te doen. Hij zou daarop zelf in paniek geslagen zijn en geprobeerd hebben te doen zwijgen, maar zou niet de bedoeling gehad hebben haar te doden.

De rechtbank wees die versie van de hand en vond S.R. schuldig aan verkrachting en poging doodslag.

Toch komt hij er met een lichte straf vanaf: 4 jaar met uitstel. De rechter oordeelde dat de redelijke termijn overschreden was en gaf de jongeman daarom een fiks mildere straf dan ze in andere omstandigheden zou gedaan hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen