Na de mijnwerkersdoek van Zuhal Demir: dit zijn de geluksbrengers van onze politici

© rr

Zuhal Demir legde vrijdagochtend de eed af als staatssecretaris met de mijnwerkersdoek van haar vader om haar pols. “Het is de geluksbrenger van de familie”, klonk het. Aanleiding genoeg om op zoek te gaan naar de geluksbrengers die andere politici bij zich dragen.

Nick De Schutter

Joris Vandenbroucke (sp.a): “Relikwie van broeder Isidoor”

“Mijn grootmoeder was heel erg gelovig en ze nam mij vaak mee naar het graf van broeder Isidoor in Kortrijk. Dat was ooit een heel populaire pater in Kortrijk, die later ook zalig verklaard is. Mijn grootmoeder heeft mij op een dag een relikwie van “Frater Isidori” cadeau gedaan met de plechtige belofte dat die mij zou beschermen.”

© Photo News

“Ik ben zelf absoluut niet gelovig, maar er hangt te veel emotionele waarde aan vast om het papieren zakje, waar naar verluidt verkoolde resten van broeder Isidoor in zouden zitten, weg te doen.”

“Ondertussen draag ik het al bijna 25 jaar mee. Het zit altijd in het handschoenkastje van mijn auto. Het moest maar eens echt geluk brengen.”

© Joris Vandenbroucke

© BELGA

Barbara Pas (Vlaams Belang): “Assen van overleden echtgenoot en vader in juweel”

“Geluksbrenger is misschien het verkeerde woord, maar ik ben twee jaar geleden mijn man verloren en ik heb een deel van zijn assen in een juweel laten verwerken. Die armband draag ik eigenlijk altijd. Iets voor de dood van mijn echtgenoot is ook mijn vader overleden en bij hem deed ik hetzelfde. Een deel van zijn assen liet ik in een ringetje verwerken dat ik op belangrijke gelegenheden draag.”

“Je draagt je overleden dierbaren natuurlijk altijd mee in gedachten, maar soms voel ik me toch gesteund omdat ik ze ook fysiek met me meedraag. Mijn vader kwam bijvoorbeeld altijd naar mijn toespraken en was dan heel trots als ze goed gingen. Op het laatste partijcongres gaven mensen mij heel wat complimenten over mijn speech, en toen was ik toch blij dat ik de ring van mijn vader aanhad. Zo was hij er toch iets nadrukkelijker bij.”

© Jan Van der Perre

Imade Annouri (Groen): “Stenen van het huis van mijn overgrootmoeder en groene kousen”

“Ik heb twee geluksbrengers eigenlijk. De eerste bestaat uit twee stenen die nog uit het huisje van mijn overgrootmoeder in Marokko komen. Ze was alleenstaand en heeft dat huisje zelf opgebouwd, jaren geleden werd dat gerenoveerd en heb ik twee steentjes mee naar huis genomen.”

“Die stenen herinneren mij aan mijn voorouders en wanneer ik een belangrijke beslissing moet maken, neem ik ze wel eens vast terwijl ik in de zetel ga zitten om na te denken. Het is heel irrationeel, maar het zet dingen wel in perspectief. Je krijgt het gevoel dat je deel uitmaakt van iets groters dan jezelf.”

“Mijn tweede geluksbrenger is een paar groene kousen dat ik van mijn zus gekregen heb. Ik zorg ervoor dat ik die op elk belangrijk moment draag. Rationeel is het alweer niet, maar het geeft mij een gevoel van rust en comfort, van ‘you’ve got this’. En misschien brengen ze wel geluk ook, ja.”

© Imade Annouri

© Photo News

Meryame Kitir (sp.a): “Mijnlamp van mijn vader”

“Voor mij is dat altijd de mijnlamp van mijn vader geweest. Die staat ook altijd op mijn salontafel. Er staat er een op mijn salontafel en een op mijn nachtkastje en als ik geluk of power nodig heb, dan kijk ik naar die mijnlamp. Ze stamt ook uit de periode dat mijn vader naar België gekomen is om in de mijnen te werken om een beter leven te creëren voor andere mensen.”

“De manier waarop ze dat gedaan hebben, door samen te werken, door uitdagingen aan te gaan, verandering, allemaal dingen waar we vandaag mee geconfronteerd worden en daar heb ik heel veel respect voor. En mijn mijnlamp, ik ben nu al een paar keer verhuisd, maar die gaat altijd met me mee.”

“Ik denk dat iedereen in zijn leven wel iemand of iets heeft waar hij zich aan vasthoudt op momenten waarop je daar nood aan hebt, wanneer je een nieuwe stap in je leven zet of een moeilijk moment hebt. Of gewoon een moment met iemand wil delen. De ene heeft dat in de vorm van een persoon, de andere heeft dat in de vorm van een voorwerp.”

© Meryame Kitir

OPROEP: Heb jij een geluksbrenger waar je veel waarde aan hecht? Stuur ons dan een foto en een woordje uitleg via deze link.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen