© YouTube

Bob Rocky, pionier van Belgische rock-’n-roll, is overleden

Heist-op-den-Berg -

Robert Vervloet (83) is voorbije donderdag overleden in Heist-op-den-Berg. Onder de artiestennaam Bob Rocky was hij begin jaren zestig één van de pioniers van de rock-’n-roll in ons land. Hij had niet alleen succes in de ruime regio rond Heist-op-den-Berg, maar zelfs in Nederland kenden ze de rocker.

Ward Bosmans

Robet Vervloet overleed op 83-jarige leeftijd. © rr

Robert ‘Bob Rocky’ Vervloet werd in 1938 geboren in Kapellen, maar vestigde zich daarna in Heist-op-den-Berg. In 1961 werd hij in de muziekwereld gelanceerd door een andere Heistenaar, Leon Lambrechts die net als Vervloet in de Kwadeplasstraat woonde. Hij begon zijn eigen platenmaatschappij Monopole en lanceerde met Bob Rocky de eerste Vlaamse rocker.

Heel opmerkelijk was dat Bob Rocky in het Nederlands zong, maar een Amerikaanse ‘r’ gebruikte. Het was een idee van platenbaas Leon Lambrechts. Dat zorgde ervoor dat het Nederlands wat Engelser klonk, waardoor Heist-Op-Den-Bergs plots internationaal werd.

’t Is over

Zijn debuutsingle ’t Is over uit 1961 werd meteen de grootste hit van Bob Rocky. Een van de auteurs van het lied was Terry Rendall. In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, was dat geen bekende Engelse producer. Terry Rendall was de artiestennaam van Louis Van Rijmenant, de man die van Marc Dex een vedette maakte.

Een ander opmerkelijk verhaal gaat over De B-kant van ’t Is over, die heette Amper Zestien. Dat werd een grote hit in Nederland, waar Bob Rocky vergeleken werd met bekende Amerikaanse rock-’n-roll-artiesten als Fats Domino en Little Richard. Naar verluidt schreef de toen 21-jarige Bob Rocky het nummer voor de toen veertien jaar oudere Jeanine De Vadder uit Heist-op-den-Berg. Hij zou in interviews toegeven dat het om een verboden liefde ging.

Pionier van de rock

Bob Rocky scoorde zelfs een hit in Nederland. © rr

Bob Rocky was populair en stond in die tijd alle weken wel ergens op een podium met zijn begeleidingsband The Teenagers. Voor Jan (74) uit Itegem was het de eerste keer dat hij een zanger live zag optreden toen hij op 15-jarige leeftijd naar een show van Bob Rocky and the Teenagers ging kijken in de cinemazaal van ‘Wies van de Scheve’ in Berlaar-Heikant. Sinds toen is hij altijd fan gebleven van Bob Rocky. “Hij was enorm populair in die periode. Leeftijdsgenoten van mij herinneren zich dat zestig jaar later nog steeds. Bob Rocky was de eerste rockzanger in de streek. Ik luister nu nog altijd naar zijn liedjes.”

Robert ‘Bob Rocky’ Vervloet was getrouwd met Jeanne Verhaegen met wie hij een dochter, Ariane, heeft. Jeanne Verhaegen was de zus van een andere bekende muzikant uit die tijd. Ray(mond) Verhaegen, overleden in 2017, was een zeer goede bassist en accordeonist. Hij was de orkestleider van The Spoetniks, een band die op het podium stond tijdens het allereerste tiener-rockconcert in Vlaanderen. Dat vond plaats in het Apollo Theater in Antwerpen op vrijdag 13 januari 1961 en werd gepresenteerd door Tony Corsari.

Boek

“Mijn vader was altijd goedlachs. Muziek en plezier maken was voor hem heel belangrijk”, zegt dochter Ariane Vervloet (55). “Ik heb hem nooit anders gekend. Hij wou altijd voor iedereen het beste. Na zijn carrière als zanger was hij nog lang actief als DJ. Ik ben echt trots op hem.”

Een foto tijdens een optreden. Links vooraan Bob Rocky. © rr

Dochter Ariane woonde naast haar ouders en dus was er ook een sterke band met de kleinkinderen. “Zij waren alles voor hem. Mijn vader was al een hele tijd ziek, hij had Alzheimer, maar toen hij een halfjaar geleden een eerste achterkleindochter kreeg, schitterden zijn ogen opnieuw. Soms vergat hij haar naam. Maar toen ik ‘Hello’ zei, antwoorde hij meteen: ‘Mary Lou’.”

Robert ‘Bob Rocky’ Vervloet combineerde zijn muzikale carrière altijd met zijn jobs. Hij begon als diamantbewerker en werkte later tot aan zijn pensioen bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt.

“Mijn vader wou nog zo veel mogelijk achterlaten voor de familie en daarom schreef hij het verhaal van zijn jeugd in een boek. Toen onze Bob nog een Bobje was is een boek dat weliswaar enkel bestemd is voor de familie. Het gaat over zijn jeugd en zijn avonturen als eerste rockartiest in België”, besluit een geëmotioneerde dochter Ariane Vervloet.

Afscheid

De familie neemt in intieme kring afscheid van Robert Vervloet maar op 26 januari van 18 tot 19u is iedereen welkom om Bob nog een laatste groet te brengen in het funerarium van het rouwcentrum De Ryck op de Werftsesteenweg 6 in Heist-op-den-Berg.

Het leven is jammer genoeg over voor Bob Rocky, maar in de annalen van de Belgische muziekgeschiedenis staat de naam van deze Belgische pionier van de rock voor altijd geschreven. Met een vette Engelse ‘r’ van Rocky en van Rock-’n-roll.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER