De Boechoutenaren mogen zich mengen in het debat over de fusies. © Belga

Boechoutenaren krijgen in 2024 mogelijk een referendum over fusie

Boechout, Lint -

Het is mogelijk dat de inwoners van Boechout en Vremde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 een extra bolletje mogen kleuren. In een referendum wil de gemeente naar hun visie over fusies vragen.

Filip Spoelders

De fusiegesprekken tussen Borsbeek en Antwerpen zetten het item ook in de buurgemeenten op de agenda. Vlaams Belang vraagt in Wijnegem en in Lint naar een volksraadpleging terwijl in Boechout zowel meerderheid als oppositie wel iets in een referendum zien.

De Boechoutse partij ’t Dorp wenst een debat en een volksraadpleging. “De burgemeester geeft aan dat hij aan een referendum denkt, wanneer een fusie wordt opgelegd. Maar waarom het debat nu al niet voeren in de gemeenteraad terwijl we onze bevolking informeren en laten deelnemen. We moeten niet wachten om onze inwoners te raadplegen tot wanneer een fusie verplicht wordt”, stelt Filip Peeters (’t Dorp).

Ook N-VA is niet tegen een referendum. “Maar de bevolking correct informeren en de juiste vraagstelling formuleren, worden zeer belangrijke zaken”, meent Sven Snyders (N-VA).

Debatten

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO) gaf aan dat Boechout geen fusiegesprekken zal aangaan. “Een fusie en een schaalvergroting vergroten de afstand tussen de burgers en de politiek”, geeft hij als één van de redenen aan. Toch is ook hij niet tegen een volksraadpleging. “Ik ben het idee genegen. Ik wil gerust een motie uitwerken want het is goed om onze inwoners te betrekken. Vooral omdat bij een volksraadpleging wettelijk is bepaald dat debatten en infosessies verplicht zijn. De gemeenteraadsverkiezingen van 2024 zouden een goed moment zijn om een referendum te organiseren zodat onze burgers kunnen aangeven hoe zij er over denken.” Het item komt de volgende maanden zeker terug op de gemeenteraad.

Lints fusiedebat

Hetzelfde geldt voor buurgemeente Lint. Daar wordt een werkgroep opgericht om vragen over een fusie te bespreken. Maar Vlaams Belang wil verder gaan. “Dat de Lintse bestuursploeg bereid is een werkgroep op te zetten om deze problematiek met allefracties te bespreken juichen wij toe, maar dat is niet voldoende. Het feit dat een fusie binnen afzienbare tijd er sowieso zal komen, doet niets af van het belang van een referendum. Van de resultaten van een dergelijke bevraging kunnen wij alleen maar leren en er conclusies uit trekken”, zegt Johan Verreyt (Vlaams Belang) die op de raad van februari om een volksraadpleging zal vragen.

LEES OOK:

Vlaams Belang wil dat gemeenteraad kleur bekend: “Laat de Wijnegemnaren zich nu al uitspreken over fusie”

Lint richt werkgroep op om mogelijk fusie te bespreken

Ook Boechout sprak met Borsbeek: We hebben nog vragen gekregen, maar zien een fusie niet zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fusie Borsbeek en Antwerpen