Nicolas Maeterlinck

Christelijke vakbond ACV lanceert petitie voor "massale aanwerving" van spoorpersoneel

De spoorwegen kampen met een gebrek aan personeel en er moet dringend aangeworven worden bij zowel spoorwegmaatschappij NMBS als spoornetbeheerder Infrabel. Dat zegt de christelijke vakbond ACV-Transcom. De vakbond start daarom morgen in verschillende stations met een petitiecampagne om die boodschap aan de regering kracht bij te zetten.

Volgens de vakbond zijn de spoorwegen de voorbije jaren steeds meer verstikt geraakt door lineaire besparingen. "Vertrekkend personeel wordt niet vervangen. Ondertussen neemt het aantal reizigers toe en zo ook de werkdruk. De spoorwerknemers zitten daardoor op hun tandvlees", vertelt ACV-Transcom.Ā 

Verder wijst de vakbond op de problematiek van recuperatiedagen die niet opgenomen kunnen worden. Ook het verminderde treinaanbod sinds eind januari heeft volgens de christelijke vakbond niet alleen te maken met uitval door het coronavirus, maar ook met een structureel probleem van te weinig personeel.

Ondertussen neemt het aantal reizigers toe en zo ook de werkdruk, de spoorwerknemers zitten op hun tandvlees

De vakbond hamert erop dat eerst het tekort aan personeel moet worden aangepakt: "Eerst moet het nodige personeel aangeworven worden om het bestaande aanbod te kunnen garanderen." Daarbovenop komt dan de ambitie van de federale regering om de komende jaren meer treinen in te zetten om de klimaatdoelstellingen te halen. ACV deelt die ambitie, maar ook dat zal extra werknemers vereisen, klinkt het.Ā 

Met de petitie vraagt de vakbond onder meer dat de regering in de beheerscontracten met NMBS en Infrabel personeelsmiddelen voorziet die in verhouding staan tot de spoorambities. Daarbovenop eist ACV dat de financiƫle middelen die beide spoorbedrijven krijgen, prioritair gebruikt zullen worden voor de massale aanwerving van personeel.

Militanten van ACV-Transcom zullen morgen de petitiecampagne lanceren in stations in Antwerpen, Jette, Kortrijk, Leuven, Mechelen en Roeselare. Vrijdag volgen de stations van Aalter, Dendermonde, Etterbeek, Gent-Dampoort, Hasselt en Kapellen.

Meest gelezen