Opnieuw rukwinden tot 125 km per uur mogelijk aan kust, 120 per uur in binnenland: KMI kondigt code oranje af

Het KMI kondigt code oranje af voor rukwinden aan de kust vanaf 21 uur zondagavond tot 1 uur. Schade of hinder is mogelijk, met in het slechtste geval rukwinden tot 125 kilometer per uur. In de rest van het land geldt code geel. Daar zullen rukwinden tot 120 kilometer per uur mogelijk zijn.

gjs
Bron: BELGA

In de loop van zondag zal de wind opnieuw in kracht toenemen. In de namiddag lopen de rukwinden aan zee opnieuw op tot 80 à 90 kilometer per uur, zo verwacht het KMI. Laat vanavond en in het begin van de nacht trekt een actief koufront snel van west naar oost, met plaatselijk onweer, korrelhagel en zware tot zeer zware windstoten.

Aan de kust kunnen er windstoten van 100 tot 125 kilometer per uur zijn, en in het binnenland van 80 tot 120 kilometer per uur. Het KMI waarschuwt wel dat het schatten van rukwinden tijdens zware buien moeilijker is dan bij een grote storm.

Het verschil met storm Eunice is volgens de weerdienst dat de felste rukwinden van zeer korte duur zijn en zich plaatselijk voordoen, tijdens buien. Hoewel het criterium voor een oranje waarschuwing momenteel enkel voor de kust gehaald wordt, zijn schadelijke rukwinden ook landinwaarts niet uitgesloten. Van een nieuwe storm is bij ons nog geen sprake, maar in het Verenigd Koninkrijk wel. Daar heeft de storm de naam Franklin meegekregen.

Ook maandag blijft het nog onstuimig met waarschijnlijk rukwinden van 80 tot 100 kliometer per uur of plaatselijk eventueel wat meer. Er is dan opnieuw kans op storm op zee uit west tot noordwest.

Dinsdag begint de dag op de meeste plaatsen met opklaringen. In de loop van de dag trekt een storing vanaf het westen door het land en wordt het geleidelijk zwaarbewolkt met in de namiddag regen. De maxima liggen tussen 4 à 5 graden in de Hoge Ardennen en 9 à 10 graden in Vlaanderen. De wind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot soms zeer krachtig uit zuidwest, ruimend naar west tot zuidwest.

Woensdag zou een mobiele hogedrukwig voor droog en overwegend zonnig weer zorgen. In de Hoge Ardennen is er ‘s morgens aanvankelijk lage bewolking mogelijk. De maxima liggen tussen 6 en 10 graden bij een zwakke tot matige wind die krimpt naar zuid tot zuidwest.

LEES OOK. Eunice is amper uitgeraasd of daar komt volgende code oranje, hoe waakzaam moeten we zijn? “Elke rukwind kan er één te veel zijn”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen