Onze jongens zijn te dik en dit wil het leger daaraan doen

De gemiddelde Belgische militair is te dik en dat is al tien jaar zo. Omdat Defensie een fit leger wil, kunnen militairen al vele jaren een individueel begeleidingsprogramma volgen maar dat heeft blijkbaar nog niet veel vruchten afgeworpen. Daarom wil de overheid vanaf 2019 het MeNuFit programma verplichten voor al wie zakt voor de jaarlijkse fysieke proeven. Wie driemaal buist, kan ontslagen worden. Nu zijn ieder jaar een duizendtal militairen niet geslaagd voor de sportproeven.

Geert Neyt

De gemiddelde Body Mass Index (BMI) van de Belgische militair is 26,4 kg/m2. Dat is een tikkeltje beter dan het gemiddelde BMI van de Belgische man (26,6) en vrouw (26,9) maar voor een beroep waarin een behoorlijke lichamelijke conditie toch een vereiste is, blijft dit toch een slap resultaat.

Een gezond BMI (te berekenen door je gewicht te delen door het kwadraat van je lengte) ligt immers onder de 25. Wie een BMI tussen 25 en 30 heeft, lijdt aan overgewicht en wordt aangeraden om een dieet te volgen en extra lichaamsbeweging te nemen. Vanaf 30 is sprake van obesitas.

“Ook in 2008, toen de eerste keer het BMI van de Belgische militairen werd gemeten, schommelde het gemiddelde al rond de 26,5”, zegt Luc Maes van het ACOD. Toen besliste Defensie om het MeNuFit-programma in te voeren. “Voortaan konden militairen met overgewicht tijdens hun uren individuele begeleiding volgen, toegespitst op een voedingsdieet en een sportschema dat er specifiek op gericht is om te slagen voor de fysieke proeven.”

Duizend gebuisden

Die fysieke proeven moeten alle militairen jaarlijks afleggen. Enerzijds is er een uithoudingsproef waarbij 2400 meter moet worden gelopen en anderzijds is er een stabiliteitsproef waarbij de militair zijdelings steunend op één handpalm en één voet een rechte lijn maakt van zijn lichaam en zo blijft staan. Die houding moet zowel links als rechts worden uitgevoerd. Die laatste proef vervangt de vroegere push-ups, sit-ups en het optrekken aan de balk. De tijd waarin beide proeven worden uitgevoerd, spelen een belangrijke rol.

“De scores worden licht aangepast naargelang van geslacht en leeftijd van de militair”, zegt Luc Maes “maar toch zijn er jaarlijks ongeveer 1000 (van de 28.000) militairen die niet slagen voor de fysieke proeven. “En dan moeten we nog abstractie maken van de enkele duizenden militairen die niet eens hoeven deel te nemen aan de proeven omdat ze een medisch probleem hebben.”

Verhoging pensioenleeftijd

Tot nu toe was de MeNuFit-remedie vrijblijvend. Elke militair met overgewicht kon zelf beslissen of hij er al dan niet aan zou deelnemen. Vanaf 2019 echter wil het ministerie van Defensie militairen die niet slagen voor de fysieke proeven al meteen verplichten het MeNuFit programma te volgen. Wie drie jaar na elkaar zakt voor de sporttest, kan ontslagen worden. “Wie in het leger zit, heeft de taak fit te zijn en te blijven”, zegt minister van Defensie Steve Vandeput (N-VA).

“Wij kunnen er als vakbond niet tegen zijn dat ons leger fit moet zijn”, zegt Luc Maes “maar wij vinden wel dat er rekening moet worden gehouden met de verhoging van de pensioenleeftijd. Het lijkt ons geen goed idee om mensen van 60 tot 63 jaar op basis van een zwakke fysieke conditie zomaar aan de deur te zetten.”

Ook nu horen de militairen met het meeste overgewicht in de leeftijdscategorie boven de 50 jaar. Daar bedraagt het gemiddelde BMI 27,6.

Weinig populair

“Als Defensie het fitheidsprogramma verplicht wil maken voor wie zakt voor de fysieke proeven, zal de capaciteit aan kinesiste, diëtisten en individuele coaches alvast een stuk moeten verhogen”, zegt Luc Maes. ” Nu kunnen maar 150 militairen per jaar MeNuFit volgen. Bijster weinig als je weet dat er 1000 militairen per jaar zakken voor de sportproeven.”

Tot nu toe waren de aanvragen voor MeNuFit overigens niet bepaald overweldigend. De afgelopen zeven jaar schreven zich nauwelijks 100 militairen per jaar in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen