© Lisa Van Damme

Limburgers zijn het gelukkigst met hun woning

Van alle Vlamingen zijn Limburgers het gelukkigst met hun woning. Nog geen acht procent van onze provinciegenoten is niet blij met zijn woonst. Dat is een groot contrast met Brussel, waar maar liefst een kwart van de inwoners liever anders zou wonen. Maar liefst de helft van de Limburgers geeft zijn woning een 9 op 10. Dat blijkt uit het Woonrapport 2017 van Reynaers Aluminium.

mce

Ook met het geluksgevoel in onze provincie zit het wel snor. Ook daarin scoren ze beter dan andere Vlamingen. Amper 16% van de Limburgers is niet gelukkig met zijn leven in het algemeen. “De Vlaming is dus behoorlijk gelukkig met zijn woning én zijn leven”, vat het Woonrapport het samen.

Omgevingsfactoren

Om te beginnen is de omgeving waar men woont bepalend. Bijna drie op de vier Limburgers geven aan tevreden te zijn over de luchtkwaliteit en het groen in de omgeving (75%), de grootte van hun woning (86%), en de privacy (78%). Het minst gelukkig zijn de Limburgers met de beschikbare mobiliteitsvoorzieningen (30%).

De helft van de mensen die in een grootstedelijk gebied als Brussel wonen geven aan dat ze deze aspecten erg missen samen. Bovendien ondervinden ze opvallend meer hinder van geluidsoverlast en verkeersonveiligheid. De factoren waar inwoners van een grootstad wel erg tevreden over zijn, zoals nabijheid van winkels (87%) en openbaar vervoer (79%), wegen dus niet op tegen de nadelen.

Gelukkigst in eigen huis

Naast de locatie hebben factoren zoals eigenaar zijn en wonen in een huis ook veel impact op het geluk. Zo is 80% van de Limburgers die zeggen gelukkig te zijn met hun woning er ook eigenaar van en is die woning geen appartement, maar een huis. In een grootstad zoals Brussel woont 70% in een appartement en is ruim 1 op 3 geen eigenaar van zijn woning terwijl een ruime meerderheid dat liever wel zou willen.

Het meest gelukkig zijn de Limburgers over de lichtinval in hun woning, de oppervlakte en het comfort (90%), gevolgd door de wind- en regenisolatie (80%).

De kans dat men op korte termijn verhuist is dan ook veel groter voor inwoners uit een grootstad dan voor Limburgers. Zo wil de helft van de ondervraagden uit het Brussels grootstedelijk gewest verhuizen tegenover amper 1 op 5 Limburgers.

Woondroom

Ook in Limburg spelen de financiële mogelijkheden, net als in de rest van Vlaanderen, een belangrijke rol in het al dan niet realiseren van de werkelijke woondroom (64%). Maar de helft van de Limburgers geeft aan dat ze geen speciale besparingen moeten doen om hun huidige woning te bekostigen, terwijl dat in de grootstad slechts voor één op de drie het geval is.

Bert Geerinckx, algemeen directeur Reynaers Aluminium: “De correlatie tussen eigenaar zijn van een woning en gelukkig in het leven staan, verklaart het grote belang dat Vlamingen hechten aan een eigen huis of appartement. Vandaar ook het grote succes van de vele bouw- en woonbeurzen en opendeurdagen. Belgen worden nu eenmaal geboren met een baksteen in hun maag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer