Eerste drie volledig elektrische bussen rijden uit in Gent zonder tussentijds bijladen

Sinds vandaag rijden in Gent drie volledig elektrische bussen van De Lijn. Ze worden ingezet op lijn 6. Na een proefproject in Antwerpen en Leuven is Gent nu aan de beurt. Door de technologische vooruitgang hoeven de bussen in Gent niet tussentijds opgeladen te worden.

Aanvankelijk zouden de bussen zowel geladen worden in de stelplaats Gentbrugge als op een tussenhalte, zoals dat het geval is met de eerste proefprojecten in Leuven en Antwerpen. Maar aangezien de autonomie van batterijen alsmaar beter wordt, heeft De Lijn de bussen voor Gent laten ombouwen naar een grotere capaciteit. Nu kunnen ze een traject afleggen van zo’n 200 kilometer, zonder extra laadbeurt. 

Stiller en aangenamer

“De bussen stoten geen CO2 uit en zijn ook veel stiller. Dat is aangenamer voor zowel reizigers als omwonenden”, legt Vlaams minister van verkeer Lydia Peeters (Open Vld) uit. “Het is een eerste stap in de elektrificatie van de vloot, om de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse regering te halen.”

De Lijn bestelde intussen al 60 extra e-bussen, die vanaf volgend jaar in het straatbeeld zullen te zien zijn. Een deel daarvan zal opgeladen worden in de stelplaats in Destelbergen. Tegen 2035 is het de bedoeling dat alle bussen van De Lijn emissievrij rijden.

De eerste drie elektrische bussen worden ingezet op lijn 6, het traject tussen Gent Watersportbaan en Mariakerke Post. 

Meest gelezen