Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Shell koopt toch nog Russische olie, met fikse korting

Ontmoeting tussen Shell-topman Ben van Beurden en de Russische president Vladimir Poetin in juni 2017.Beeld AP

Nog geen week nadat Shell had bekendgemaakt alle zakelijke banden met het Rusland van Vladimir Poetin te verbreken, heeft het bedrijf een lading olie uit datzelfde Rusland gekocht. Shell kocht 100.000 ton van de beste Russische ruwe olie, de ‘urals’.

The Wall Street Journal onthulde de deal, die een buitenkansje was voor de multinational. Volgens “personen met kennis van de deal” betaalde Shell per vat 28,50 dollar, 26 euro, minder dan de gangbare prijs op de wereldmarkt.

Het in Londen genoteerde oliebedrijf kon dit koopje kennelijk niet weerstaan – ook al had het kunnen weten dat de olie uit Rusland kwam, waarmee dus geen zaken meer zou worden gedaan. Volgens The Wall Street Journal zou Shell de 100.000 ton hebben gekocht via Trafigura Group Pte. Ltd., een van de grootste handelaren in grondstoffen en een van de grootste exporteurs van Russische olie.

Lees ook

Geen Poetin zonder zijn netwerk van oligarchen. Zetten sancties hen nu aan om zich tegen het Kremlin te keren? ‘Elk moment kan Poetin beslissen om hen hun vrijheid of zelfs hun leven te ontnemen’

De Russische invasie in Oekraïne kan alleen worden gewonnen als ook de geest in eigen land veroverd is. Daarom draait Poetins propagandamachine overuren. Welke strategie volgt ze?

Volg de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in onze liveblog

‘Oekraïens bloed’

Het nieuws van de transactie leidde meteen tot een storm van kritiek, uiteraard ook in Oekraïne zelf. “Ruikt die Russische olie niet naar Oekraïens bloed?”, sneerde minister Dmytro Kuleba van Buitenlandse Zaken. Hij deed meteen een beroep “op alle mensen van de wereld die bij zinnen zijn, om te eisen dat multinationals alle zakelijke banden met Rusland verbreken”.

In het geval van Shell was dat al gebeurd, althans, die indruk werd gewekt. In een interview met de Volkskrant reageerde Shell-topman Ben van Beurden donderdag op het besluit van Shell om uit alle joint-ventures met de Russische mammoet Gazprom te stappen. “We kunnen en willen niet toekijken”, klonk het toen. En: “Ons besluit om ons terug te trekken nemen we met volle overtuiging. We zijn geschokt door de verloren levens in Oekraïne, die het resultaat zijn van een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt.”

Nog geen dag later werd het nieuws van de koop bekend. Volgens The Wall Street Journal zat er een strategie achter de transactie: Shell kocht Russische olie om een voet tussen de deur te krijgen bij de bijbehorende raffinaderijen en petrochemische fabrieken.

Shell reageert: ‘Winst voor humanitaire hulp’

Shell heeft zaterdagavond bekendgemaakt de winst op goedkoop ingekochte Russische olie te bestemmen voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Totdat er voldoende alternatieven zijn gevonden, zal het geld dat nog met Russische olie wordt verdiend in een fonds gestopt worden voor hulp aan slachtoffers, zo belooft de multinational.

In een verklaring op Twitter zegt het energieconcern met ontsteltenis te hebben kennisgenomen van de invasie in Oekraïne. Om die reden wordt de samenwerking met Gazprom opgezegd. Shell benadrukt ook dat constant met overheden wordt gepraat over de gevolgen van de oorlog voor de brandstofvoorziening. Die kan echter niet van de ene op de andere dag worden gegarandeerd zonder olie en gas uit Rusland. Daarom is vrijdag de “moeilijke beslissing” genomen een lading ruwe Russische olie te kopen.

“Onze raffinaderijen produceren benzine en diesel evenals andere producten waar mensen dagelijks op rekenen. Vrachten uit alternatieve bronnen zouden niet op tijd zijn gearriveerd om ontregeling van de marktbevoorrading te voorkomen”.