Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Pexels

Belgische wetenschappers ontwikkelen nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling die minder belastend is

Koppels die niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden, nemen vaak hun toevlucht tot In Vitro Fertilisatie (IVF). Het nadeel: die techniek is heavy, met name door de hormonale bijwerkingen. Een team van Belgische wetenschappers heeft daarom een nieuwe methode ontwikkeld die veel milder is. “Dit opent perspectieven voor kankerpatiënten of vrouwen met PCOS.”

  1. “‘Heb jij nog een kinderwens?’, vroeg mijn gynaecoloog me”: 1 op de 10 vrouwen heeft PCOS, maar wat is het?
    PREMIUM

    “‘Heb jij nog een kinderwens?’, vroeg mijn gynaeco­loog me”: 1 op de 10 vrouwen heeft PCOS, maar wat is het?

    “Ik zie me nog liggen op de onderzoekstafel, met mijn benen in de metalen beugels en onverwachtse tranen die in mijn ooghoeken prikten.” Een jaar geleden kreeg redactrice Liesbeth (30) de diagnose PCOS. Hoewel de aandoening minstens een op de tien vrouwen treft en een belangrijke oorzaak is van vruchtbaarheidsproblemen, is er maar weinig over bekend. Om klaarheid te scheppen, stelt ze gerichte vragen aan fertiliteitsexpert Guy Verhulst, en met experte Myriam Koning bespreekt ze hoe je met je voeding PCOS onder controle krijgt.
  2. “Na de geboorte van ons kind bleef van onze afspraken niets over.” Nina vond online een zaaddonor, Karel een co-ouder. Advocate belicht de juridische valkuilen
    PREMIUM

    “Na de geboorte van ons kind bleef van onze afspraken niets over.” Nina vond online een zaaddonor, Karel een co-ouder. Advocate belicht de juridische valkuilen

    Wie een vurige kinderwens heeft, moet soms noodgedwongen van de geijkte paden afwijken om zijn droom in vervulling te zien gaan. Met behulp van het internet, bijvoorbeeld. Karel* ontmoette via de website One Wish een co-ouder, ook Nina vond online haar spermadonor. Bij Nina verliep alles vlot, Karel kwam na de geboorte van zijn dochter bedrogen uit. Advocate Claudia Van de Velde waarschuwt: “Bezint eer ge begint. Juridisch gezien bevind je je in een grijze zone.”