Bouwvergunning voor brandweerkazerne “Delta” in Elsene

Er is een vergunning om een nieuwe brandweerkazerne aan de Triomflaan in Elsene te bouwen. Dat melden Beliris, de openbare bouwheer voor Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Pascal Smet (Vooruit). De toekomstige kazerne zal groter, efficiënter en duurzamer zijn.

“Onze brandweerlieden en ambulanciers zetten zich in voor de Brusselaars en de kwaliteit van hun kazernes voldeed niet. We willen een waardige werkomgeving bieden aan de mensen die elke dag levens redden in Brussel”, zegt Staatssecretaris Pascal Smet.

Veiligheid en duurzaamheid staan ​​centraal bij deze brandweerkazerne. De nieuwe kazerne houdt rekening met de vereisten van een moderne brandweerkazerne. Zo wordt de werking en het vertrek/retour bij interventies geoptimaliseerd. De nieuwe kazerne zal op een steenworp van de bestaande voorpost voor de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) worden gebouwd, die te verouderd en te klein was om te renoveren. Zo kan de dienstverlening ongehinderd worden verdergezet tijdens de bouw.

Groter en moderner

Het nieuwe gebouw, ontworpen door architectenbureau ORG-Permanent Modernity, zal 3 keer zo groot zijn, maar liefst 2.700 m2 verspreid over 5 verdiepingen. Voldoende ruimte voor 3 types brandweerwagens, twee voertuigen voor kleine interventies, een viertal ziekenwagens, ploegen tot 20 brandweerlui en hun uitrusting.

Verder zullen er speciale ontsmettingszones zijn voor de mensen die terugkeren van een interventie. Deze nieuwe faciliteiten zullen de duur van de blootstelling aan schadelijke stoffen verkorten en het gemakkelijker maken om verontreinigde kleding en uitrusting te desinfecteren en saneren. Er zal ook een oefentoren zijn waar brandweerlui kunnen oefenen op de benadering van een gebouw met verschillende soorten ramen en balkons.

Groene kazerne

Het wordt zowel letterlijk als figuurlijk een groen gebouw. Het gebouw zal de groene kleur krijgen die overal op de aangrenzende universiteitscampus te zien is, en het zal energiezuinig zijn met zonnepanelen en een warmtepomp. Alle daken zullen groendaken zijn, zowel intensieve als extensieve, met een 6 cm dikke watervasthoudende laag die onderhoud tot een minimum beperkt. Regenwater zal worden gebruikt voor het besproeien van de planten, het water van de douche en het doorspoelen van het toilet.

De bouw van de nieuwe kazerne zou eind 2022 van start gaan.

Meest gelezen