©  AFP

DEBAT. Moeten Oekraïense vluchtelingen een leefloon krijgen?

De afgelopen dagen is er heel wat inkt gevloeid over de toekenning van het leefloon aan Oekraïners. Vind jij dat Oekraïense vluchtelingen een leefloon moeten krijgen? Waarom wel/niet?

Woensdag zei premier Alexander De Croo (Open Vld) dat Oekraïense vluchtelingen recht hebben op een leefloon. “Dit is een hulp die echt wel nodig is op dit moment. Die mensen moeten kijken hoe ze met dat leefloon kunnen leven: huur en eten betalen.” Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vindt het logisch dat Oekraïners geen gratis opvang kunnen krijgen én een volledig leefloon.

Minister Karine Lalieux (PS) wijst erop dat niet iedereen evenveel leefloon moet krijgen. “Dat hangt af van de noden. Iemand die al opgevangen wordt door familie, heeft minder nodig. Een OCMW is geen Bancontact. Aan hulp gaat een sociaal onderzoek vooraf. Je krijgt niet zomaar geld.” Een volledig leefloon én gratis opvang, kan dus niet. “Een leefloon kost de maatschappij trouwens ook veel minder dan opvang in een asielcentrum.”

 MV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer