Tijl Nuyts wint Herman de Coninckprijs met gedichten over treinen, trams en "alledaagse religie"

De Vlaamse dichter Tijl Nuyts krijgt de Herman de Coninckprijs 2022 voor zijn bundel “Vervoersbewijzen”. Originele gedichten over de mobiele mens, over trams, deelauto's of fietsende maaltijdbezorgers in Brussel. “Ik trakteer de lezer op een ticket voor een ritje in de openbare ruimte," zegt de dichter. Tegelijk wil hij "op een speelse, ongedwongen manier iets vertellen over het religieuze in ons dagelijks leven.”

Dichter Herman de Coninck, dit jaar 25 jaar geleden overleden, leeft voort in de jaarlijkse poëzieprijs die zijn naam draagt. Het is de belangrijkste onderscheiding in Vlaanderen voor dichters. En de winnaar dit jaar is ook een Vlaming, Tijl Nuyts met “Vervoersbewijzen”, een poëtische road- en railtrip door Brussel.

Tijl Nuyts (°1993) vond inspiratie in zijn eigen dagelijkse handel en wandel, vertelt hij op Klara: “Ik ben de bundel beginnen te schrijven toen ik in Brussel kwam wonen en heel vaak het openbaar vervoer nam. Ik begaf me op een andere manier in de openbare ruimte; ik kwam vaak in contact met mensen met uiteenlopende levensbeschouwingen.”

"Een trip, een trip die we niet zullen vergeten

Je bent als lezer "achtereenvolgens zes soorten reizigers: een voetganger, een pendelaar, een pelgrim, een toerist, een boodschapper en een vagebond,” is te lezen in het juryrapport van de Herman de Coninckprijs. De bundel is een tocht die symbool staat voor het leven zelf.  “De jury was verrukt over deze poëzie: nieuw, anders, veelzijdig, grappig, geëngageerd, rijk. "Vervoersbewijzen" nam ons mee op een trip, een trip die we niet zullen vergeten."  

"Het is een bundel over wat ons in beweging houdt," zegt Tijl Nuyts zelf. Letterlijk en figuurlijk. Op bus en trein observeert hij ook allerlei alledaagse uitingen van religiositeit, en die "vignetten" zijn in de gedichten van “Vervoersbewijzen” geslopen: “Concreet, je ziet iemand in de Noctis-bus heel vurig zijn rozenkrans aftasten; je ziet mensen heel mooi gekleed staan wachten bij de Pinksterkerk. Of Brusselse pubers die een soort van zingeving vinden op Black Friday in de voetgangerszone.” 

Ik probeer weg te sturen van steekvlampolemiekjes en dovemansgesprekken over religie in de samenleving

Het thema religie en levensbeschouwing in de maatschappij is vaak zwaar op de hand of voorwerp van felle discussie. Tijl Nuyts pakt het frisser aan. Hij wil er "lucht inblazen met taal die op een speelse, ongedwongen manier iets vertelt over het religieuze in onze alledaagse levens. Op die manier probeer ik wat weg te sturen van de steekvlampolemiekjes, de dovemansgesprekken die we voeren over religie in de samenleving, waar op een oppervlakkige manier wordt doorgeboomd over steeds dezelfde thema’s."

Ik trakteer de lezer op vervoersbewijzen

“Vervoersbewijzen” is een uitnodiging, zegt Tijl Nuyts: “Het zou fijn zijn als de lezer er verkwikt kan uitkomen en het gevoel heeft van “ik ben op reis geweest met het openbaar vervoer en ik heb dingen gezien die ik misschien anders niet zie". Nuyts beschouwt zijn dichtbundel "als een verzameling vervoersbewijzen of tickets die ik aan de lezer trakteer om een ritje met mij te maken in de openbare ruimte.”

NOORDSTATION / GARE DU NORD

De bomen die op de blinde wand
onder in de buik van het station
worden geprojecteerd verkleuren
tot bomen met takken van telkens
weer andere bomen. Onder hun bladerdek

scharrel je blij over het beijzelde perron,
ben je pelgrim tussen andere pelgrims, pik je
granen die als munten tussen schoenen
en wielen van trolleys werden gestrooid
door een of andere onzichtbare hand.

Er is sprake van een vrolijk vaderland voorbij de heuvel.

Daar ligt jullie bestemming.

De Herman de Coninckprijs is voor de 16e keer uitgereikt. Tijl Nuyts ontvangt als winnaar 7.500 euro. 

De vijf andere genomineerde bundels waren “Aarduitwrijvingen” van Charlotte Van den Broeck, “Doe het toch maar” van Babs Gons, “Vesper” van Anne Broeksma, “Virgula” van Sasja Janssen en “In mijn mand” van Lieke Marsman.

44 gedichten voor 2,5 euro

In de boekhandel is vanaf nu ook "De 44" te koop voor 2,5 euro, een verzamelbundel met de 44 beste gedichten uit alle inzendingen van deze Herman de Coninckprijs. Wie "De 44" aanschaft, krijgt er een gratis poster bij met een gedicht van Peter Verhelst uit zijn bundel "2050".

Meest gelezen