Radio 2

Leerkracht Stefaan uit Ieper laat zelfbedacht werpspel "Leeuwentoren" produceren in China: "Zo'n 2.000 exemplaren"

Leraar Stefaan Vanoplynes uit Ieper heeft 2.000 exemplaren van het werpspel "Leeuwentoren" laten maken in China om in de winkel te verkopen. Hij bedacht het spel 3 jaar geleden zelf voor zijn leerlingen. "Het is een mix van kubb en petanque".

In "Leeuwentoren" is het de bedoeling dat je met zes houten ballen de houten soldaten van je tegenstander omverwerpt. Als je daarna ook nog als eerste de leeuwentoren omvergooit, heb je het spel gewonnen. "Het lijkt op kubb doordat je houten figuren van je tegenstander moet omgooien. En het lijkt op petanque doordat je met ballen werpt. Maar je hebt minder plaats nodig en het spel duurt minder lang", vertelt Stefaan Vanoplynes in Start je Dag:

Onderwijzer Stefaan Vanoplynes bedacht het spel 3 jaar geleden voor zijn klas. "Er kwam belangstelling uit Kortrijk en Gent. En ik liet enkele exemplaren van het werpspel maken.  Het was een droom om er nog meer van te maken. Maar de stukken moeten van rubberhout gefabriceerd worden en dat is moeilijk te vinden. Via een kennis in Viëtnam heb ik een producent in China gevonden. En die heeft 2.000 exemplaren gemaakt om te verkopen."

Radio 2

Boomplantactie

Er is uiteraard veel hout nodig om het werpspel te maken. En daarom zette Stefaan een boomplantactie op. "Voor elk spel dat ik verkoop, laat ik een boom planten. Zo hebben we in maart vorig jaar al 700 bomen geplant in Ieper."

Meest gelezen