Daar is de lente, daar zijn de berkenpollen (en de niesbuien voor wie allergisch is)

Sinds zondag is de lente officieel in het land, en we kunnen al wat langer genieten van aangename temperaturen en mooi weer. Al zal wie gevoelig is voor pollen, misschien iets minder enthousiast zijn. En dan vooral wie allergisch is aan berkenpollen. Sinds maandag nemen de concentraties aan berkenstuifmeel in de lucht sterk toe.

Het merendeel van de bloemen van de berk is nog niet volgroeid, maar toch zijn de hoeveelheden gemeten stuifmeel niet te verwaarlozen. De concentratie blijft voorlopig beperkt tot 4 tot 23 korrels per kubieke meter lucht. Maar het mooie weer werkt de verspreiding van de pollen in de hand en de concentratie neemt elke dag toe. Wanneer die 80 korrels per kubieke meter bereikt, "zal de meerderheid van de allergische mensen symptomen ervaren", zegt Lucie Hoebeke, wetenschappelijk medewerker bij Sciensano.

Wanneer die drempel bereikt zal worden, en of het berkenseizoen even intens zal zijn als vorig jaar, is moeilijk te voorspellen. De hoeveelheid stuifmeel die jaarlijks wordt uitgestoten, varieert sterk en is soortspecifiek. "Over het algemeen lijkt het berkenseizoen echter steeds intenser te worden, net zoals dat van de els en de hazelaar. Dat fenomeen, dat gepaard gaat met de geleidelijke stijging van de temperatuur, wordt ook elders in Europa waargenomen."

Het berkenseizoen start dit jaar relatief vroeg. Ontdek in onze pollenbarometer wanneer je van welke boom- of grassoort last kan krijgen door het stuifmeel in de lucht:

Wordt het berkenpollenseizoen even intens als vorig jaar?

Het berkenseizoen start dit jaar relatief vroeg, maar voorlopig nog niet al te intens, en dat is een groot contrast met vorig jaar. "In 2021 begon het berkenpollenseizoen explosief en ging het door met dagelijkse pollenconcentraties die dicht bij het gemiddelde van de laatste 10 jaar lagen", zegt Ann Packeu van Sciensano. Op 1 april 2021 werd het absolute record van de dagelijkse piekconcentratie opgetekend met een waarde van 3.892 korrels per kubieke meter in Brussel.

"Hoewel we niet verwachten dat een piek van een dergelijke intensiteit zich dit jaar eveneens zal voordoen, mag de duur van het seizoen niet uit het oog worden verloren. Als de berkenbomen hun voorraad slechts geleidelijk aan vrijgeven, zou dit de duur van het seizoen aanzienlijk kunnen verlengenā€, zegt Packeu.

Hoe weet je of je last hebt van een allergie?

Naar schatting minstens 1 op de 10 mensen in Belgiƫ vertoont allergische symptomen bij blootstelling aan stuifmeel van de berk, de hazelaar of de els. Rinitis (ontsteking van het neusslijmvlies) is de meest voorkomende vorm, astma de meest ernstige.

De symptomen van stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.

De symptomen worden makkelijk verward met die van andere ziekten zoals een verkoudheid of COVID-19. Belangrijk om te weten is dat een allergie geen koorts of spierpijn veroorzaakt. Er is ook geen incubatietijd, je krijgt dus symptomen van zodra je aan bepaalde hoeveelheden blootgesteld wordt. In geval van twijfel neem je best contact op met je arts.

Meer info vind je op de website www.airallergy.be, de mobiele app AirAllergy (Android en iOS) en de Twitter-account @AirAllergy

Meest gelezen