Steeds minder studenten behalen bachelordiploma binnen vooropgestelde studieduur

Steeds minder studenten slagen erin om hun bachelordiploma te behalen binnen de vooropgestelde studieduur en hebben dus extra tijd nodig. Van de studenten die drie jaar geleden hun bachelorstudie startten, behaalde 30 procent een diploma in de normale termijn van drie jaar. Tien jaar geleden was dat nog 36 procent. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

Van de studenten die in het academiejaar 2018-2019 een bacheloropleiding startten, behaalde 30 procent zijn of haar bachelordiploma binnen de voorziene studietijd. In het academiejaar 2008-2009 lag dat aandeel nog op 36 procent. 

Tussen 2008-2009 en 2018-2019 is het totaal aantal studenten dat start in een bacheloropleiding wel gestegen van 49.709 tot 50.994.

De studieduur voor een initiële bacheloropleiding met een studieomvang van 180 studiepunten bedraagt drie jaar. Maar ongeveer 20 procent van de studenten heeft een bijkomend jaar nodig om zijn of haar diploma te halen. Nog eens tien procent heeft twee jaar extra nodig. De groep die drie of meer aanvullende jaren nodig heeft, is klein.

Veertien procent van studenten die vorig jaar aan bachelor begonnen, stopte zonder diploma

Veertien procent van de studenten die vorig academiejaar gestart zijn in een bacheloropleiding, verliet na een jaar studeren de opleiding zonder diploma. Het gaat om 6.933 studenten aan de Nederlandstalige onderwijsinstellingen. In 2008-2009 lag dit aandeel nog op 11 procent van de gestarte studenten.

Van de studenten die in 2018-2019 aan een bacheloropleiding begonnen, verliet 7 procent de opleiding na twee jaar studeren. Dit aandeel schommelde de afgelopen jaren tussen 6 procent en 8 procent.

De groep studenten die na drie of meer jaar studeren alsnog de bacheloropleiding verlaten zonder bachelordiploma is relatief klein en blijft ook stabiel doorheen de tijd. Na drie jaar studeren schommelt de bijkomende drop-out rond 4 procent. Na vier jaar of meer studeren gaat het om 3 tot 7 procent bijkomende drop-outs.

Meest gelezen