Is de zoete aardappel gezonder dan een ‘gewone’ aardappel?
Denk je een gezonde keuze te maken als je op restaurant zoete aardappelfrietjes bestelt in plaats van gewone frietjes? “Er zit een klein verschil in vezels tussen een zoete en gewone aardappel”, klinkt het bij diëtist Michaël Sels. Wat betekent dit concreet voor de voedingsstoffen? En is die zoete variant dan echt gezonder?
Eerst en vooral maakt Sels graag komaf met een misvatting over zoete aardappel: “nee, het is géén groente. Veel mensen beschouwen de zoete aardappel als een groente, maar dat is het voor alle duidelijkheid niet”, waarschuwt de diëtist. “De helft van je bord vul je idealiter met groenten, maar koolhydraten zoals aardappelen maken bij voorkeur slechts één vierde van je portie uit. Ga dus niet meer zoete aardappelen eten, omdat dit gezonder zou zijn. Als je ze beschouwt als groenten, dan zal je een omgekeerd effect zien op de weegschaal.”
Koolhydraten
Die zoete aardappel is dus wel degelijk een aardappel. De zoetere bataat werd de afgelopen jaren zo populair dat hij de gewone aardappel naar de achtergrond duwde. “Eigenlijk verschilt een zoete aardappel niet zoveel van de traditionele aardappel”, licht Michaël Sels toe. “We vinden er zelfs heel gelijkaardige macronutriënten in terug, zoals eenzelfde aantal vetten, koolhydraten en proteïnen.”
Zo bevat de (zoete) aardappel best wat koolhydraten, ongeveer 20 gram per 100 gram aardappel. “Dat verschil is verwaarloosbaar tegenover een gewone aardappel. Koolhydraat is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten suikers. Koolhydraten bevatten onder meer vezels, zetmeel en mono- en disachariden, maar ze zijn laag in proteïnen en in vet. Ook op vlak van calorieën zijn beide versies aan elkaar gewaagd. Je mag rekenen op ongeveer 85 kilocalorieën per 100 gram in beide gevallen”, aldus Michaël.
Hoger vezelgehalte
Het grote verschil zit vooral in het aantal vezels. “In de zoete aardappel zitten 3 gram vezels, tegenover 2 gram vezels bij de gewone aardappel”, klinkt het. Dat iets hogere vezelgehalte zorgt ervoor dat de koolhydraten een tikkeltje trager opgenomen worden dan die van gewone aardappelen. De snelheid waarmee dat gebeurt, noemen we de glycemische index. Afhankelijk van de bereidingswijze gaan de verteringsenzymen in je lichaam de macronutriënten uit de aardappel opnemen. Een proces dat al begint in de mond via het speeksel. “Meer vezels kunnen dat proces wat vertragen, waardoor ze trager in je lichaam terechtkomen en voor meer verzadiging zorgen. Maar het verschil in vezels tussen zoete en gewone aardappelen is eigenlijk te klein in absolute waarden om hier écht een gezondheidsvoordeel in te vinden ten opzichte van de gewone aardappel”, benadrukt Sels.
Meer vezels kunnen ervoor zorgen dat je langer verzadigd blijft, maar het verschil tussen een zoete en gewone aardappel is daarvoor te klein.
Verder heeft die zoetere variant een oranje kleur dankzij het stofje bètacaratoteen, een pro-vitamine die je lichaam kan omzetten naar vitamine A.” Die vitamine is onder andere goed voor je ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en het immuunsysteem. Ook kleine hoeveelheden vitamine C en kalium vind je erin terug, maar die laatste twee zijn in de gewone aardappel zelfs nog een tikkeltje meer vertegenwoordigt.
Culinaire inspiratie
Hoewel een zoete aardappel dus vaak gekozen wordt als ‘gezonder alternatief' is er wat voedingswaarden betreft eigenlijk geen indicatie dat die zoete aardappel gezonder is dan de ‘gewone’. Zoete aardappelfrietjes zijn net zo ongezond als gewone. Omdat het product nieuwer is, prikkelt het natuurlijk de interesse en de smaak meer. “Het is een erg toegankelijk ingrediënt dat in nieuwe gerechtjes kan gebruikt worden, ideaal dus voor mensen die op zoek zijn naar culinaire inspiratie.” En het is vooral op dat vlak dat de zoete aardappel een verschil kan maken: verfrissing in de keuken.
Wie aan de slag gaat met de zoete bataat, brengt het ingrediënt het best tot zijn uiting als het bereid wordt zoals een gewone aardappel. “Je kan zoete aardappel lekker grillen in de oven, snijden in kwartjes en met wat olijfolie besprenkelen en afkruiden. Toch kun je ze evengoed poffen in de schil of bereiden als wedges in de oven. Wil je gezond eten, gooi de aardappel dan vooral niet in de frietpot. Dan ga je een gezond product ongezond maken door vet via olie toe te voegen. Al mag je natuurlijk wel eens zondigen, vergeet er dan vooral niet van te genieten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De 7 suggesties van chef Dominique Persoone: “De Libanese keuken is héél vriendelijk voor je budget”
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
In de brooddoos van één kind op de drie zit helemaal niets wat de stempel ‘gezond’ verdient, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe moet het dan wel? Hoe vinden mama’s en papa’s de tijd om de brooddozen van hun kroost te vullen met een gezonde lunch? En hoe houd je het betaalbaar? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft enkele tips die voor iedereen direct bruikbaar zijn. “Vergeet vooral de funfactor niet!” -
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
Wie in een Chinees restaurant als eens kip heeft besteld, weet: zo mals als daar krijg je de kip thuis nooit. Hoe komt dat en hoe kan je die zelf even lekker klaarmaken? HLN-chef Jelle Beeckman verklapt het geheim van zo’n smaakvol en mals kipgerecht, en deelt zijn favoriete recept. “Dit is echt een wereld van verschil.” -
Jobat
Je of u? Beste of geachte? Vriendelijke groeten of hoogachtend? Zo schrijf je in élke situatie de juiste mail
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?