Radio 2

Na 2 jaar werden in Rupelmonde opnieuw apostelbrokken van op het balkon gegooid: "Een traditie sinds de 16e eeuw"

Zoals de traditie het wil, worden op Witte Donderdag in Rupelmonde  de zogenaamde Apostelbrokken van het balkon van het gemeentehuis gegooid. De geselecteerde "apostelen" hebben vanmiddag eerst een voetwassing gekregen, en gooiden daarna brokken van het gezegende brood naar de massa. Naar alle waarschijnlijkheid vindt dit aloude gebruik zijn oorsprong in de zestiende eeuw.

Traditie sinds de 16e eeuw

Apostelbrokken gooien is een eeuwenoud folkloristisch gebruik dat teruggaat tot in de 16de eeuw. Op Witte Donderdag wordt het Laatste Avondmaal herdacht. en daarom werden alle vormelingen die dit jaar hun plechtige communie doen in Kruibeke uitgenodigd in de O.L.Vrouwkerk in Rupelmonde voor de voetwassing en voor een broodmaaltijd. Tijdens die viering worden ook grote hompen brood gewijd, die daarna vanop de pui van het gemeentehuis naar het volk gegooid werden.

Broodbedeling voor de armen

Zowel de vormelingen, als de leden van het schepencollege, de parochieploeg en enkele notabelen hebben jaarlijks de eer om de apostelbrokken te werpen.

Wat vroeger een vorm van broodbedeling aan de armen was, is tegenwoordig een unieke belevenis voor jong en oud.

Het was destijds een vorm van liefdadigheid in tijden van hongersnood

Burgemeester Dimitri Van Laere

“Het is een eeuwenoude traditie die opnieuw leven wordt ingeblazen na twee jaar stilstand door corona,” zegt burgemeester Dimitri Van Laere. “Het doet plezier om te zien dat het onmiddellijk weer aanslaat bij de mensen want er is een massa volk. Het was destijds een vorm van liefdadigheid in tijden van hongersnood en er wordt vermoed dat de traditie teruggaat tot in de 16e eeuw. Het waren de welgestelde burgers die op witte donderdag broden naar beneden gooiden naar de hongerige bevolking”. 

De apostelbrokken werden vanop ‘t Stadhuys van Rupelmonde gegooid, want ondanks het feit dat Rupelmonde een deelgemeente is van Kruibeke, heeft het Mercatordorp wel degelijk sinds de 14e eeuw stadsrechten.

Meest gelezen