Topchef Pieter-Jan Lint (35) opent “eerste gastronomisch veganistisch restaurant van België”: “Wereld tonen dat het anders kan”

Pieter-Jan Lint (35) en Carmen Duytschaever (29) ©  David Van Hecke

Merelbeke/Kluisbergen/Lede -

Merelbeke is een gastronomisch restaurant rijker. Maar gerechten op basis van vlees, vis en zelfs melk, kaas en eieren staan niet op de menukaart van ‘Amaranth’. Topchef Pieter-Jan Lint (35) kookt uitsluitend plantaardig. “Een dame blanche zonder melk of room? Waarom niet?”

Lieven Van Imschoot

Amaranth wordt een buitenbeentje in de Gentse regio. Volgens Pieter-Jan Lint uit Kluisbergen en Carmen Duytschaever (29) uit Lede wordt hun eethuis in de Ringvaartstraat het eerste gastronomische veganistische restaurant van het land.

Twee jaar lang verbouwde het koppel aan hun droomhuis, maar dat hebben ze over voor hun bijzondere restaurant. Geen vlees of dierlijke producten serveren in een bourgondisch land als België, daar moet je lef voor hebben.

Kaaskroket zonder kaas

“Ik kom zelf uit een beenhouwersfamilie”, vertelt Carmen. “Vlees, patatten en een beetje groenten erbij. Dat was het normale eetpatroon. Maar achter dat stukje vlees schuilt ook leed. Zelfs achter een plak kaas gaat een triest verhaal schuil. Melkproductie vergt veel water en is milieubelastend, maar ook de koeien krijgen het te hard verduren. Ze worden geïnsemineerd om te kweken en kalfjes worden bij de moeder weggehaald: de mannelijke naar de slachtbank en de vrouwelijke moeten melk produceren.” (lees verder onder foto)

 ©  David Van Hecke

Het koppel wil het anders doen, en na jaren experimenteren met smaken en producten is chef-kok Pieter-Jan klaar. Zijn paté van kidneybonen met gerookte biet moet de fijnproevers verleiden. En zijn kroketje van miso (een pasta van gefermenteerde sojabonen) moet de toets met een smeuïg kaaskroketje doorstaan. “En van zijn dame blanche krijg ik tranen in mijn ogen”, zegt Carmen.

Pardon? Een dame blanche zonder melk of room? “Waarom niet?”, lacht Pieter-Jan. “Als je rijst kookt en daarna mixt, krijg je een mooie silky basis. Daar voeg ik zonnebloemolie en ongeraffineerde rietsuiker aan toe, en die is even lekker als echte ijscrème. En chocolade is al plantaardig, als die tenminste zonder melkpoeder bereid wordt.”

“Geen show verkopen”

Voorlopig opent het restaurant alleen op vrijdag- en zaterdagavond, met maximaal 24 klanten. “We willen ons duurzaam verhaal doortrekken. We dragen zorg voor onszelf, onze relatie en onze medewerkers. We willen de klanten bij ons thuis ontvangen, hen lekker eten serveren en we hopen dat ze nadien denken Amai, ik wist niet dat dit mogelijk was! Er is al veel interesse in het nieuwe restaurant. Tot half juli is het al volgeboekt. (lees verder onder foto)

 ©  David Van Hecke

Voor het gastronomisch menu met negen tot elf gerechtjes, betaalt u 95 euro. “Ja, dat is inderdaad niet goedkoop”, is het koppel duidelijk. “Maar gastronomie is arbeidsintensief en we willen een totale smaakbeleving geven. We willen geen show verkopen, maar de wereld tonen dat het ook anders kan. Kom het ontdekken, zouden we zeggen!”

INFO: Ringvaartstraat 51, Merelbeke - www.amaranth-plantbased.com

 ©  David Van Hecke

 ©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer