Eerste “normale” paasvakantie in drie jaar, en dat hebben de skipistes en de kust geweten

En, goed verlof gehad? De afgelopen paasvakantie lijkt zowat heel België op reis te zijn geweest. De kust, Limburg, de touroperators, de aanbieders van skireizen: allemaal kijken ze terug op een topvakantie. Alles is weer zoals het was in 2019, vóór corona, zo lijkt het. “De Belg, die wil op reis. Er is weinig tot niets dat hem tegenhoudt”, zegt Dick Van Dyck van JOSK Reizen.

Tom Le Bacq

Massaal naar de zon en de piste

Het was de eerste “normale” paasvakantie in 3 jaar: voor het eerst sinds 2019 waren er nagenoeg geen coronabeperkingen meer. Dat vertaalt zich niet gewoon in “redelijke” cijfers. “Nee, het gaat om historische cijfers”, zegt Dick Van Dyck van JOSK, dat skireizen aanbiedt naar Oostenrijk en Italië. “Wij hebben nog nooit zo’n goeie paasvakantie gehad in 33 jaar. Daar hadden we misschien wel stilletjes op gehoopt, maar verwacht hadden we het niet.”

Ook verzekeraar Europ Assistance zag tussen de 20 en 25 procent meer dossiers in de skigebieden, maar ook op andere bestemmingen was het druk. “Al onze cijfers wijzen erop dat er enorm veel Belgen gereisd hebben”, zegt Xavier Van Caneghem van Europ Assistance.

Massaal op de latten en massaal naar de zon: ook de touroperators kijken terug op een heel goeie paasvakantie. “Stukken beter dan verhoopt”, zegt Piet Demeyere van touroperator TUI. “We zaten op 94 procent bezetting op onze vliegtuigen. Het is heel erg lang geleden dat we dat hebben gezien.”

 ©  gianni barbieux

De vliegtuigen zaten dus vol, al vliegen er wel nog altijd minder dan in 2019. “We zaten op zo’n 950.000 reizigers”, zegt Ihsane Chioua Lekhli van Brussels Airport. “Drie jaar geleden waren dat er 1,3 miljoen.”

Vooral reizen naar Azië, de Verenigde Staten en dergelijke schieten er nog wat bij in: daar worden nog altijd veel minder vliegtuigen op ingezet dan vroeger. “Alhoewel: op de vluchten die we naar pakweg Mexico of de Dominicaanse Republiek inlegden, was geen stoel meer vrij”, zegt Demeyere.

Massaal naar zee (als ’t mooi weer is):

Hoewel we massaal naar de buitenlandse zon en de skipistes gevlogen en gereden zijn, is het met een vergrootglas zoeken naar iemand aan onze eigen kust die in zak en as zit na de afgelopen paasvakantie. Akkoord, aan zee draaiden een slechte eerste week, omdat het barkoud, winderig en regenachtig was. “Dat was slecht, maar de tweede week was al beter en het zonnige verlengde paasweekend was helemaal top. Dan was het moeilijk om nog een kamer te vinden”, zegt Bart Boelens van de vzw Kusthotels. Toerismebedrijf Westtoer komt uit op 2,5 miljoen overnachtingen, dat is even goed als vorig jaar (en toen kon reizen naar het buitenland niet, door de coronabeperkingen). “We zitten weer in het klassieke patroon”, zegt Boelens. “Als de weerman mooi weer voorspelt, komen mensen gewoon massaal naar de kust.”

Geen last minute maar last second:

Opmerkelijk: bij TUI werd één derde van de reizen in de laatste twee, drie weken voor de paasvakantie geboekt. “We hebben veel geluk gehad dat de weersvoorspellingen vlak voor de paasvakantie zeker niet goed waren”, zegt Demeyere. “Met de kinderen thuisblijven in de regen, dat zien veel mensen toch niet zitten. Dat heeft hen massaal nog een reis naar de zon doen boeken.”

 ©  gianni barbieux

“Mensen die donderdagavond in het reisbureau staan om zaterdagochtend te vertrekken: dat is heel gewoon geworden”, zegt Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus. “Dat zijn geen last minutes meer, maar last seconds. Niet om goedkoper op reis te kunnen, maar om zekerheid te hebben dat de beleving optimaal zal zijn en niet verstoord zal worden door bijvoorbeeld nieuwe coronamaatregelen.”

De hand op de knip (alhoewel):

Als zowel de reizen in het binnenland als naar het buitenland weer boomen, kan dat alleen maar betekenen dat we daar ook geld aan kunnen en willen uitgeven. En dat ondanks de alarmberichten over inflatie, stijgende energieprijzen, en oorlog in Oekraïne. “Blijkbaar zijn mensen daar tot nu toe nog niet mee bezig”, zegt Jeroen Luys van Toerisme Limburg. Ook in Limburg haalden ze nog iets betere cijfers dan verwacht. “In het weekend zaten we op 79 procent bezetting: dat is echt goed.”

Maar: die onheilstijdingen over energie en oorlog dateren pas van pakweg een maand geleden. “Alle skireizen waren tegen dan al geboekt”, zegt Dick Van Dyck van JOSK. “Het is afwachten wat de komende maanden brengen. Wij bereiden het volgende seizoen al voor, en het staat vast dat de prijzen zullen stijgen door alle gestegen kosten. Maar over het algemeen moet je toch zeggen dat de Belg echt wil reizen: hij heeft daar veel voor over.”

 ©  Hollandse Hoogte / Roos Trommelen

“Wat wij wel zagen, was dat mensen wel kwamen naar Limburg, maar toch iets bewuster de vinger op de knip hielden”, zegt Jeroen Luys van Toerisme Limburg. “Ze brengen hun eigen picknick mee en de frisco voor de kindjes is er soms niet meer bij.”

Geen lessen uit corona:

Ons reisgedrag zou door de coronacrisis nooit meer hetzelfde zijn. We zouden meer kiezen voor dichtbijvakanties, voor “duurzaam” reizen, voor minder massa. Dat was toch twee jaar lang de hypothese, maar: alles is terug bij het oude. Met skireizen, citytrips met low-cost maatschappijen en all in-reizen naar de zon. “Een all in-vakantie in pakweg Turkije, dat behoort toch nog altijd tot de échte smaak van de Belg”, zegt Piet Demeyere van TUI. “Dichtbijvakanties, met de auto naar de Elzas bijvoorbeeld, dat loopt nu allemaal minder dan de afgelopen coronajaren. Voor komende zomer is Turkije nu zelfs bestemming nummer één, terwijl dat land twee jaar helemaal is weggeweest. Egypte: dat doet het uitstekend voor deze zomer, hoewel het daar toch echt héél warm is. Maar die lokroep is groot.”

“Voor skireizen heb ik lang gevreesd dat dat nog lang aan corona gelinkt zou blijven, omdat de eerste uitbraak in 2020 heel erg aan die skireizen gelieerd was”, zegt Dick Van Dyck. “Dat was toeval omdat er toen net daar veel mensen op reis waren, maar toch. Ik heb me toen grote zorgen gemaakt. Maar die angst of terughoudendheid is nu volledig weg: we draaien weer als vroeger.”

“Mensen hebben twee jaar in hun kot gezeten”, zegt Koen van den Bosch. “Ze hebben lang reisplannen gehad die ze hebben moeten uitstellen of schrappen en nu mag het eindelijk weer. Daar profiteren ze echt ten volle van.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer