PeopleImages.com - #1830820

Bijna 2 op de 3 werknemers kampen met spier- of gewrichtsklachten: "Immens probleem"

Rugpijn, peesontstekingen, artrose, geknelde zenuwen: bijna 2 op de 3 werknemers in ons land, in alle mogelijke sectoren, hebben er last van. De christelijke vakbond ACV vraagt dat de wet wordt aangepast, zodat bedrijven verplicht worden om rekening te houden met de risico's die kunnen leiden tot zulke klachten.

De Belgische cijfers over MSA (musculoskeletale aandoeningen, zoals rugpijn of tendinitis) doen toch even met de ogen knipperen: 62 procent van alle werknemers - bijna 2 op de 3 dus - heeft er last van. Liefst 150.000 langdurig zieke mensen blijven daardoor afwezig op het werk. 

De christelijke vakbond ACV wil het probleem op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid nog eens op de radar zetten. "In de meeste gevallen is het probleem gelinkt aan het werk", weet Stijn Gryp van de ACV-studiedienst, "en al zeker bij de langdurig afwezigen."

Het probleem doet zich bovendien al lang niet enkel meer voor bij mensen die zware fysieke arbeid verrichten, zegt hij. "Truckers, verzorgenden, beeldschermwerkers, mensen die aan de kassa zitten, mensen aan de lopende band: allemaal vertonen ze klachten. De grootste problemen zijn er wel in de bouw, de zorgsector en de industrie."

Veel beweging kan problematisch zijn, maar te weinig ook

Stijn Gryp, studiedienst ACV

"Veel beweging kan problematisch zijn, maar te weinig ook. Het gaat niet alleen over het zetten van kracht, maar ook over de houding die je aanneemt. Een onnatuurlijke houding zoals werken met handen boven de schouders of het hoofd kan voor klachten zorgen. Ook de duurtijd van een bepaalde beweging is naast kracht belangrijk."

Hoe kan je rug- en andere klachten op het werk voorkomen? Enkele tips

  • Voor wie langdurig moet zitten, gaat het in de eerste plaats over correct zitten, benadrukt professor Jan Seghers, bewegingsexpert aan de KU Leuven. "Soms is een werkplek niet goed afgesteld op iemands lichaamsafmetingen. Daarvoor moet altijd de nodige zorg zijn bij werkgevers en werknemers." 
  • Als je zit, gebruik je best altijd de rugleuning van je stoel. "Veel mensen zetten zich vooraan op hun stoel en zakken dan door. Die rugleuning dient net als ondersteuning voor je lage rug: gebruik die. Zet ook altijd je voeten stevig op de grond. Laat ze niet bungelen."
  • Doorbreek de dagelijkse zitmarathon. "Alle langdurige houdingen zijn eigenlijk slecht", weet Seghers. "Ik zeg altijd: 'De beste houding is de volgende'." Sta om het half uur zitten even recht, of nog langer als je lang gezeten hebt.
  • Voor wie in een industriële omgeving werkt, is het vaak een kwestie van correcte technieken te hanteren om bijvoorbeeld zware lasten te tillen. "Nooit de rug doorbuigen, altijd door de knieën gaan, is een klassieker." Ook hier geldt dat de werkplek zo ergonomisch mogelijk ingericht moet zijn.
  • Daarnaast is het van belang om ook buiten het werk een voldoende actieve levensstijl te behouden. "Het werk belast, maar je moet zelf ook voldoende fit zijn om daartegen een natuurlijke bescherming te hebben", oppert Seghers. "Als volwassene betekent dat minstens een half uur per dag matig intens bewegen: een wandeling 's middags kan al veel doen."

Geen ziekmakend werk meer

Dan is de hamvraag natuurlijk: wat kunnen we hieraan doen. ACV pleit, naast meer informatie en sensibilisering, voor concrete maatregelen op de werkvloer. "Dan denk ik aan tilhulp bij fysiek zware arbeid of ergonomisch materiaal bij bureauwerk. Voldoende pauzes kunnen nemen, is ook erg belangrijk"; aldus Gryp.

Beluister hier het hele gesprek met Sijn Gryp in "De ochtend" op Radio 1:

De christelijke vakbond eist ook dat de wetgeving rond welzijn op het werk wordt aangepast. "Bedrijven moeten verplicht worden om de risico's voor letsels aan spieren, pezen en skelet bloot te leggen, zodat we ziekmakend werk aan de bron kunnen aanpakken."

Dat is ook in het belang van de bedrijven, argumenteert Gryp. "Elke werkgever heeft er baat bij dat werknemers gezond aan het werk kunnen blijven. Dat is ook goed voor de productiviteit. De cijfers tonen aan dat dat nog veel te weinig gebeurt: nog veel te vaak wordt ziekmakend werk ingericht."

Hij wijst erop dat werkgevers er niet alleen voor staan. "Ze kunnen daarbij de hulp krijgen van heel wat experten. En daarover kan ook onderhandeld en gesproken worden met werknemers, in de comités voor welzijn en bescherming op het werk."

Meest gelezen