Radio 2

Brand in opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Oudenburg

Zaterdagavond is brand uitgebroken in Oudenburg in een opvangcentrum waar 32 Oekraïense vluchtelingen verbleven. De brand ontstond 's avonds in een zekeringkast. De vluchtelingen kregen elders onderdak, onder meer bij gastgezinnen. Ook burgemeester Dumarey (Open VLD) vangt enkele mensen op.

Het opvangcentrum voor Oekraïeners is in het voormalige Bikershotel in de Groenendijkstraat in Oudenburg. Sinds 2 weken verblijven er vluchtelingen.

 's Avonds, iets na 22:00 uur merkte een van de bewoners rook op die uit een zekeringkast kwam. Een kortsluiting had er brand veroorzaakt. 

De brandweer kreeg het vuur snel onder controle, maar de vluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen, kunnen niet meer in het gebouw blijven. Er is geen elektriciteit meer en er ligt bluspoeder in een groot deel van het gebouw. Dat is te ongezond, zegt burgemeester Anthony Dumarey, die kwam kijken hoe de situatie was.

Opnieuw onderdak zoeken

Na het begin van de oorlog te hebben meegemaakt in Oekraïne en een tocht naar België, hadden de vluchtelingen in Oudenburg een onderkomen gekregen. Nu verhuizen ze weer. 

Een hotel bood een aantal kamers aan waar de helft van de vrouwen en kinderen terecht konden. Het stadsbestuur vond ook gezinnen die een kamer vrij hadden en de Oekraïeners wilden opvangen. Onder andere burgemeester Anthony Dumarey en schepen Romina Vanhooren (Open VLD) bieden een gezin onderdak. 

Meest gelezen