In 2020 wist Spartacus nog kampioen te spelen in 2e provinciale. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Na Soba verdwijnt er met Spartacus nog een Antwerpse traditieclub in het basketbal: “Het engagement van de mensen wordt moeilijker met de jaren”

Na Soba vorige maand verdwijnt met Spartacus nu nog een tweede traditieclub van het basketbaltoneel. De Kielse club schreef zich niet meer in voor de nieuwe competitie.

“Het is met pijn in het hart dat we deze beslissing hebben moeten nemen”, zegt secretaris Adriaan Ghijs. “Het is zeker niet uit financiële noodzaak, want het budget voor volgend seizoen was in orde. Alleen leven we, waarschijnlijk mede door corona, in een andere tijdgeest en het engagement van mensen wordt moeilijker met de jaren. Ook onze voorzitter, sponsor Dirk Mondshauwer, gaf aan dat hij ermee wilde stoppen. Bovendien waren er ook nog de perikelen met de sporthal. Wij speelden op zondagmorgen om 10 uur. De cafetaria was dit jaar geregeld gesloten op dat tijdstip, zodat we scheidsrechters en tegenstrevers zelfs geen drankje konden aanbieden. Al die verschillende factoren hebben ons genoodzaakt om deze drastische keuze te maken. Hoelang Spartacus heeft bestaan weet ik niet, maar de geschiedenis gaat zeker terug tot in de jaren 50 van vorige eeuw.”

Bij coach Anton Schepers en zijn spelers sloeg het nieuws in als een bom. “We vermoedden al wel dat er iets aan de hand was, maar dan nog was dit een complete verassing”, zegt Schepers. “Wij waren zelfs al aan het nieuwe seizoen aan het denken en met enkele nieuwe spelers aan het praten. Dit is zo spijtig voor deze warme club. Ik heb hier al dertien jaar de sportieve leiding en we waren zo’n mooi verhaal aan het schrijven. Vanuit vierde provinciale hebben we deze ploeg naar eerste provinciale gebracht. Zelfs dit seizoen hadden we een kern om bovenaan mee te draaien. Alleen hebben een overvloed aan blessures ons de das omgedaan. Nog nooit heb ik zoiets meegemaakt. Met Nicolas Rojas Palma (de broer van Andreas, red.) moesten we zelfs een speler aantrekken die al jaren gestopt was. Ook ikzelf heb verschillende wedstrijden meegespeeld om het aantal forfaits te beperken tot drie. We moeten echter verder en zien wel wat er op ons pad komt.” (luhe)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Basketbal