©  BELGA

Sporten na corona gevaarlijk? Sportarts waarschuwt: “Te vroeg hervatten kan averechts effect opwekken”

De Ronde van Hongarije gaat vandaag van start zonder Ben Hermans, die vorig jaar nog als tweede eindigde in de rittenkoers. Dik drie maanden na zijn coronabesmetting voelt de 35-jarige Diepenbekenaar nog altijd de naweeën. Wat is ‘long covid’ en hoe ga je ermee om als sporter? Sportarts Stijn Indeherberge geeft tekst en uitleg.

Pieter Vanlommel

LEES OOK. Ben Hermans blijft op de sukkel met langdurige covid: “Er bestaat geen remedie, enkel afwachten”

Bijna halfweg het wielerseizoen heeft Ben Hermans nog maar tien koersdagen op zijn teller en het ziet er niet naar uit dat dat aantal snel zal oplopen. “Niet dat ik acuut ziek ben, maar de vermoeidheid speelt me al maanden parten”, zucht de klimmer van Israël-Premier Tech. Hermans testte in februari positief op corona en bleef sindsdien op de sukkel, wat hem de diagnose ‘long covid’ opleverde. “Zelfs van losrijden ben ik al stikkapot. Er bestaat geen remedie, enkel afwachten”, aldus Hermans.

Onderzoek toont aan dat de Diepenbeekse wielerprof niet de enige is die lange tijd op de blaren moet zitten. Meer dan vijf procent van iedereen die ooit corona opliep, heeft aanhoudende klachten, zo blijkt. Moet elke sporter zich zorgen maken als hij de draad weer oppikt na een covid-besmetting? We vuren vijf pertinente vragen af op de Genkse sportarts Stijn Indeherberge.

Stijn Indeherberge. ©  JEFFREY GAENS

Hoe komt het dat sommigen meteen hersteld zijn van covid en anderen niet?

Stijn Indeherberge: “Dat is een vraag waar voorlopig niemand een pasklaar antwoord op kan geven. Het lijkt op een loterij. We hebben wel al zelf kunnen vaststellen dat long covid iets vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.”

Waar moet je op letten als je wil hervatten met sporten na corona?

“Het belangrijkste is dat je lang genoeg wacht om opnieuw te trainen. Reken vanaf het moment waarop je ziek werd zeven dagen absolute rust en daarna nog drie à vier dagen relatieve rust, waarbij je het heel rustig aan doet. Pas na tien à elf dagen mag je aan trainen beginnen denken. Wie er na vijf dagen al opnieuw invliegt, kan een averechts effect creëren en loopt een hogere kans op ‘long covid’.”

Hoe lang kunnen de klachten aanhouden?

“Sommige sporters ondervinden anderhalf jaar na hun besmetting nog hinder. Zij kunnen dan wel normaal functioneren, maar niet intensief trainen. Door middel van onderzoek proberen we meer te weten te komen over deze aandoening, die een nieuw gegeven blijft voor de medische wereld. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met de ziekte van Lyme, waarbij eveneens langdurige vermoeidheid optreedt.”

 ©  JEFFREY GAENS

Hoe hervat je het best na long covid?

“Je mag niet te veel doen maar niets doen is voor fanatieke sporters en topsporters geen optie. Daarom checken we bij Adlon (het Limburgs sportmedisch centrum, nvdr.) altijd eerst de longen en het hart. Vervolgens nemen we een basisinspanningstest af en berekenen we de VO2-max (het vermogen van het lichaam om zuurstof naar de spieren te transporteren, nvdr.). Op basis van die waarden maken we een trainingsschema. Voor veel topsporters is dat confronterend, want zij hebben hun cijfers dan sterk zien dalen. Psychologische begeleiding is dus ook belangrijk. Beginnen vanaf nul en rustig opbouwen is echter de enige verstandige keuze bij sporten na long covid. Stap voor stap kan je dan de belastbaarheid verhogen.”

Moeten ook recreatieve sporters hun hart en longen laten controleren na covid?

“De hartstilstand van wielrenner Sonny Colbrelli heeft voor ophef en voor veel vragen gezorgd. Maar vergeet niet dat Colbrelli een topsporter is, en die belasten hun hartspier veel zwaarder dan de modale recreant. Een hart- en longtest raden we enkel aan bij personen die intensief sporten en die felle symptomen kregen tijdens hun besmetting. De controle kan overigens door een huisarts uitgevoerd worden met een simpele EKG (electrocardiogram, nvdr.) en door met een stethoscoop te luisteren naar de longen.”