In het Heldenpark in Eeklo wordt alles in gereedheid gebracht voor het BK Boomklimmen
Belgian Arborist Association (B.A.A.S)

Eeklo is dit weekend gaststad voor het BK Boomklimmen

Boomverzorgers van over heel het land zakken dit weekend af naar Eeklo voor het BK Boomklimmen. In een reeks van proeven moeten ze hun beste technieken tonen. Het is al de 25e editie, elk jaar vindt die in een andere provincie plaats. "Eeklo is in Oost-Vlaanderen de ideale locatie om het kampioenschap te houden", zegt organisator "Belgian Arborist Association".  

Het Heldenpark in Eeklo wordt volop in gereedheid gebracht voor de 25e editie van het BK Boomklimmen voor Boomverzorgers. Woordvoerder van de organisatie Eddy Pauwels legt uit waarom ze voor het Heldenpark in Eeklo hebben gekozen: "We hebben natuurlijk bomen nodig, maar het evenement vraagt ook veel accomodatie, en die is hier in Eeklo aanwezig. In totaal zakken 53 deelnemers af naar Eeklo,. Die moeten hier natuurlijk blijven slapen, kunnen eten en 's avonds een feestje houden. Zeker omdat we de 25e verjaardag vieren van het BK." 

De kandidaten moeten tonen dat ze goed kunnen mikken, hun evenwicht houden op takken, en snel in een boom kunnen klimmen

Professionele boomverzorgers nemen het heel het weekend tegen elkaar op in allerlei proeven, gaat Pauwels verder. "Op zaterdag zijn er preselecties met vijf proeven die ze dagelijks in de praktijk uitvoeren. Op zondag is het de finale met de 8 beste klimmers: 5 mannen en 3 vrouwen. Elke proef wordt beoordeeld door een jury. Het gaat niet alleen om snelheid, maar om de techniek. En ook op veiligheid wordt erg gelet.  De kandidaten moeten tonen dat ze goed kunnen mikken, hun evenwicht kunnen houden op takken, en op het einde snel in een boom kunnen klimmen."

Pauwels is zelf ook boomverzorger. En hoewel hij soms op indrukwekkende hoogtes hangt, vindt hij het geen gevaarlijk beroep. "We zijn allemaal goed opgeleid, en klimmen altijd met touwen in de bomen. Veiligheid komt altijd op de eerste plaats." 

Meest gelezen