"Het is mijn geld, waarom krijg ik het dan niet?": waarom het moeilijker wordt om veel cash af te halen bij je bank

Een groot bedrag in cash geld nodig? Je kunt er maar beter een goede reden voor hebben, want banken geven tegenwoordig niet meer zomaar een pak biljetten mee. “Bankfilialen hebben steeds minder cash liggen, maar ze hebben vooral ook een waakzaamheidsplicht in het kader van de antiwitwaswetgeving”, zegt sectorfederatie Febelfin bij "De inspecteur" op Radio 2.

Cash is (f)out

Vroeger was het simpel: als je een grote betaling moest doen, ging je bij de bank een som geld afhalen. Dat is vandaag wel even anders, merkte Arnold Declercq uit Drongen. “Ik wilde met een vriend naar een kunstveiling in Nederland waar ik alleen contant kon betalen. Ik dus naar de bank om 3.000 euro af te halen.”

Het filiaal had niet genoeg cash liggen en gaf Arnold 1.500 euro mee. "Met de belofte dat ik de week daarop de rest van het geld kon ophalen. Ik bedacht me dat ik voor de zekerheid nog wat meer geld wou meenemen, en vroeg of ze tegen dan geen 3.000 euro konden klaarleggen. Toen gingen blijkbaar alle alarmbellen af.”

Arnold moest aan de loketbediende uitleggen waarvoor dat geld moest dienen. “Een kunstveiling vonden ze blijkbaar geen geldige reden. Daarop werd mij tot nader order elke opvraging in cash geweigerd! Ik mocht voortaan enkel nog geld aanvragen als ik het kon staven met een factuur als bewijs.”

Arnold was zo misnoegd dat hij al zijn geld weghaalde bij de bank. “Ik was er tot dan toe altijd een tevreden klant, maar dit verandert alles. Mijn nieuwe bank is veel soepeler als ik cash opvraag.”

Waarom zo streng?

“Banken hebben een waakzaamheidsplicht in het kader van de antiwitwaswetgeving”, zegt Febelfin-woordvoerder Isabelle Marchand bij "De Inspecteur" op Radio 2.

Als je een grote som afhaalt, dan kan de bankier vragen wat je ermee van plan bent. “Die informatie is bedoeld voor intern gebruik en de bank respecteert de GDPR-wetgeving”, zegt Marchand. “Men gaat gewoon na of er een risico bestaat dat je dat geld zal witwassen.”

Als er een vermoeden is van witwassen, moet de bank dat melden aan de Cel voor Financiële Informatieverstrekking. “Die zal het dossier bekijken en indien nodig doorspelen aan het parket”, zegt Marchand.

Niet allemaal even streng

Banken mogen die waakzaamheidsplicht zelf invullen, weet Marchand. “Elk geval wordt individueel door de bank beoordeeld op basis van het bedrag, hoe vaak je geld opvraagt en je klantenprofiel. Banken mogen je daarover vragen stellen, maar ze doen dat zeker niet altijd.”

De interne richtlijnen verschillen dus van bank tot bank. “De limieten kunnen uiteenlopen: bij de ene bank gaat er een rode lamp branden als je 3.000 euro opvraagt, bij de andere pas vanaf een hoger bedrag. Ook wie een groot bedrag op zijn rekening krijgt, moet vaak laten weten aan zijn bank waar dat geld vandaan komt.”

Heb je die cash wel nodig?

Het is wel duidelijk: als er veel cash mee gemoeid is, wordt een transactie voor de overheid automatisch verdacht. “En je kunt je ook de vraag stellen of het wel nodig is om grote bedragen contant te betalen”, zegt Febelfin.

De wet zegt dat een handelaar in ons land maximaal 3.000 euro in cash mag aannemen. Voor een contante betaling tussen particulieren is er geen beperking. Je kunt dus bijvoorbeeld perfect voor 20.000 euro je auto verkopen aan een andere particulier en de betaling cash regelen.

“Als je aan je bank kunt bewijzen waarvoor dat geld moet dienen, zul je zo’n grote som normaal gezien zonder problemen krijgen”, zegt Marchand. “Toch zijn er tegenwoordig veel betere manieren om zo’n betaling te regelen.”

Een digitale instant-overschrijving lijkt dan de beste optie. ”Daarbij ziet de verkoper het geld meteen op zijn rekening verschijnen en hoeft er niemand met zo’n grote som geld over straat te lopen.”

Contant geld blijft uiteraard een wettelijk betaalmiddel, zegt Marchand. “Maar we promoten als federatie wel een maatschappij met minder cash. Digitaal betalen is veiliger en heeft andere voordelen. Want cash heeft ook een bepaalde kost. Vanaf 1 juli moeten alle handelaren trouwens verplicht minstens één digitaal betaalmiddel aanvaarden. Welk precies, daar hebben ze zelf de vrije keuze in.”

Marchand wijst erop dat er manieren bestaan om tijdelijk grote bedragen in cash af te halen bij de bank. “Er zijn dag- of weeklimieten voor afhalingen aan de automaten, en je kunt die bij de meeste banken tijdelijk verhogen. Maar heel grote sommen cash moeten altijd aangevraagd en goedgekeurd worden.”

Meest gelezen