Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Nationale actiedag: hier ondervindt u vandaag hinder door de staking

Nationale actiedag: hier ondervindt u vandaag hinder door de staking
Beeld DM

De drie vakbonden ACV, ACLVB en ABVV voeren vandaag actie voor meer koopkracht en tegen de strenge loonnormwet. In sommige sectoren wordt er ook gestaakt. Hier ondervindt u hinder.

Luchthavens

Vanop Brussels Airport vertrekken de hele dag geen passagiersvluchten. In totaal zijn 232 vluchten geschrapt. De staking heeft een impact op zowat 30.000 vertrekkende passagiers. 

Enkele tientallen reizigers zijn vanochtend toch naar de luchthaven gekomen. Het aanwezige personeel en vrijwilligers helpen hen en beantwoorden hun vragen. “We vragen reizigers het callcenter van hun luchtvaartmaatschappij te contacteren voor een eventuele terugbetaling of herboeking”, aldus de luchthaven.

Bij de inkomende vluchten wordt één op de vier uitgevoerd, volgens Brussels Airport. De vrachtvluchten kunnen gewoon doorgaan.

Ook op de luchthaven van Charleroi is er hinder. Reizigers worden opgeroepen minstens drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. 

De luchthavens van Oostende, Deurne en Luik ondervinden geen hinder van de staking, zij zullen zelfs extra vluchten opvangen. Zo heeft luchtvaartmaatschappij TUI fly een groot deel van haar vluchten omgeleid naar deze luchthavens; andere vluchten zijn verplaatst naar dinsdag. 

Lees ook

Staking legt luchthaven volledig plat. Waarom wordt er gestaakt?

Openbaar vervoer

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn rijdt vandaag zowat 60 procent van de bussen en 40 procent van de trams. 

Op het Gentse stadsnet rijdt 60 procent van de bussen en trams. In Antwerpen is dat 50 procent. Tot slot rijdt ook 40 procent van de kusttrams. De Lijn raadt reizigers aan de alternatieve dienstverlening te checken via de routeplanner op de website

Het MIVB-net in Brussel ondervindt sterke hinder. Slechts één van de vier metrolijnen, de lijn Stokkel-Weststation, rijdt uit, en bovendien minder frequent. Zeven van de zeventien tramlijnen rijden, en een vijftiental buslijnen. Om te weten welke lijnen rijden, kunnen reizigers de website, de mobiele app of sociale mediakanalen raadplegen. 

Het treinverkeer rijdt wel normaal. De NMBS legt zelfs een aantal extra treinen in voor de verwachte drukte door de vakbondsbetoging in Brussel.

De spoorwegmaatschappij roept reizigers op hun reis goed voor te bereiden en adviseert de spitsuren (aankomst in Brussel-Noord tussen 9 en 11 uur en vertrek in Brussel-Zuid tussen 12.30 en 16 uur) indien mogelijk te vermijden. Om te zien hoe druk het is in elke trein, kunnen reizigers de NMBS-app raadplegen. 

Verkeer

Sinds 11 uur trekt een betoging langs de traditionele noord-zuidas in Brussel, met hinder voor het verkeer tot gevolg. Volgens de vakbonden zijn er 80.000 deelnemers, de politie houdt het op 70.000. Intussen zijn de eerse deelnemers aan de manifestatie aangekomen bij het station Brussel-Zuid. De manifestatie verloopt luidruchtig, met veel voetzoekers, maar voorlopig zonder incidenten.

De politie in Brussel waarschuwt voor verkeershinder en raadt bestuurders aan het centrum te vermijden.

Twitter bericht wordt geladen...

Stadsdiensten

Er is ook hinder bij sommige stadsdiensten. In Brussel en Antwerpen is de afvalophaling verstoord zijn. De huisvuilophaling is er vandaag niet verzekerd en ook de recyclageparken zijn gesloten. In Antwerpen zijn ook acties mogelijk bij de kinderopvang: de ouders werden op voorhand verwittigd. 

Bedrijven

Volgens ondernemersorganisatie Unizo veroorzaakt de nationale actiedag ernstige hinder bij een vijfde van de kmo’s. Van alle kmo’s die leveringen doen aan hun klanten, geeft 15 procent aan dat die leveringen vandaag niet kunnen doorgaan. Van de bedrijven die een levering verwachten, zegt 25 procent dat de leveranciers er niet geraken. Daarnaast kwamen in 11 procent van de getroffen kmo’s werknemers noodgedwongen te laat toe. 

Waarover gaat het?

De vakbonden voeren actie voor “echte loonstijgingen” nu de inflatie hoge toppen scheert en steeds meer mensen het moeilijk hebben om hun facturen te betalen. De automatische loonindexering vangt voor werknemers de grootste klappen op, klinkt het, maar is niet voldoende. Vooral voor mensen met een laag of middeninkomen blijft het “schrapen”, terwijl Belgische bedrijven volgens de Nationale Bank historisch hoge winsten maken.

Doorn in het oog van de bonden is de loonnormwet uit 1996 die de marge om loonsverhogingen te onderhandelen sterk beperkt, tot maximaal 0,4 procent voor de periode 2021-2022. De vakbonden vragen een aanpassing van de wet. Op 29 juni vindt hierover ook een parlementaire hoorzitting plaats.

Inzake koopkrachtmaatregelen vragen de bonden onder meer een hoger minimumloon, structurele maatregelen om de hoge energieprijzen te capteren en betaalbare openbare diensten, bijvoorbeeld rond kinderopvang.