Meer dan 9 op de 10 Belgen eet nog steeds elke week vlees: welke soorten zijn het populairst en waarom eten we het zo graag?
Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik?
Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent minstens nog een keer in de week een stukje vlees op het menu zet. 17 procent beweert zelfs nog iedere dag vlees te eten. Dat maakt dat vlees in België veruit de belangrijkste eiwitbron blijft, want de absolute meerderheid (96 procent) eet het nog steeds. Amper 4 procent heeft een zuiver vegetarische levensstijl. De hoofdreden om voor vlees te kiezen, blijft vooral de smaak ervan. Ook de voedzaamheid is een belangrijke drijfveer: de Belg ziet vlees als een essentiële bron van nutriënten. “We weten dat vlees essentiële voedingsstoffen bevat en daardoor past in een gezond eetpatroon”, vermeldt het verslag van VLAM. 68 procent geeft bovendien aan dat vlees sterk ingebakken zit in zijn voedingsgewoontes.
Minder dan 1 op 5 of 17 procent geeft aan nog dagelijks vlees te eten.
Waarom eten we (geen) vlees?
Hoewel we nog steeds veel vlees eten, is het aantal keer dat we vlees eten per week wel veranderd. 75 procent van de Belgen eet nog regelmatig vlees, maar wisselt evengoed af met vis of vegetarische alternatieven. De meesten melden af te wisselen omdat ze hun dagelijkse routine dan eens doorbreken. Voor 29 procent is die afwisseling dan weer te wijten aan bezorgdheid voor het milieu en het klimaat. Minder dan 1 op de 5 of 17 procent zegt in 2022 nog dagelijks vlees te eten, al is deze groep de voorbije jaren steeds kleiner geworden in vergelijking met 24 procent in 2014. Amper 8 procent eet niet wekelijks vlees en slechts 4 procent eet het nooit. Die laatste groep eet in de meeste gevallen geen vlees vanwege het dierenleed dat erbij komt kijken.
De populairste vleescategorieën
Dat het vlees van lokale oorsprong is, is voor bijna 3 op 5 Belgen (58%) belangrijk. Het land van herkomst heeft wel degelijk een invloed op hun aankoopkeuze van vers vlees. Binnen de keuze voor het type vlees zelf blijft verse kip de meest geliefde vorm met 8,0 kg per persoon. Op plek twee staan verse vleesmengelingen zoals gemengd gehakt (6,3 kg). Vers varkensvlees (5,4 kg) vervolledigt de top drie. Verder vinden we nog vers rundvlees (4,6 kg), ander vers vlees zoals konijn en paardenvlees (2,7 kg), en diepvriesvlees en -gevogelte (1,5 kg) terug.
Poll
Eet jij nog vaak vlees?
-
Ja, evenveel als vroeger (56%)
-
Ja, maar minder dan vroeger (36%)
-
Nee (8%)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
-
Mijnenergie
Vaste energieprijzen stijgen opnieuw: 10% erbij op twee maanden tijd
Nadat vorige maand een einde kwam aan de maandenlange prijsdaling voor energie, veren de prijzen nu nog eens met enkele procenten op. Dat leert Mijnenergie.be uit de tarieven voor nieuwe vaste contracten of contractverlengingen die de energieleveranciers vandaag - aan het begin van de nieuwe maand - publiceren. -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
Wil je weten hoeveel stroom je zonnepanelen jaarlijks, maandelijks of dagelijks opwekken? Bouwsite Livios legt uit hoe je dat makkelijk zelf berekent en welke factoren een invloed hebben op de opbrengst van je installatie. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?